De la Hong Kong la Miami, bancherii privați caută noi modalități de a-și apropia bogații lumii, în condițiile în care doar în Asia, numărul milionarilor crește cu 2.000 în fiecare zi.
Acum zece ani, piețele bursiere s-au prăbușit, bănci majore au dispărut, iar economia globală a intrat în vrie. Puțini ar fi prezis că deceniul următor va duce la o explozie a bogăției, dar tocmai asta s-a întâmplat.
Băncile centrale au procedat la o infuzie fără precedent de fonduri în cele mai mari economii din lume, ceea ce a sporit prețul activelor, îmbogățind mulți oameni și exacerbând inegalitățile. Valoarea bogăției personale globale a atins un record de 201,9 mii de miliarde de dolari anul trecut, potrivit Boston Consulting Group Inc.
Bănci uriașe, precum UBS, Morgan Stanley și Bank of America au profitat de această oportunitate, și – cum birourile de trading sunt limitate de mulțimea de noi reglementări – s-au îndreptat spre noii super-bogați.
Și afacerea gestionării averillor elitei s-a schimbat. Statele Unite și Europa au limitat evaziunea fiscală, determinând clienții să scoată zeci de miliarde de dolari din Elveția și să forțeze băncile private să caute noi modalități de plasament. Scandalurile legate de spălarea banilor au adus amenzi, dar și la mai multe reguli. Costurile au crescut și clienții au început să acorde o atenție mai mare taxelor și serviciilor pe care le primesc pentru ele. Tehnologia a adus instrumente de investiții mai ieftine și mai comode.
Poate că cea mai mare forță de restructurare a managementului averilor a fost ascensiunea Chinei. Expansiunea sa economică a dus la o erupție a bogăției în toată Asia, unde aproape 2.000 de oameni devin milionari în fiecare zi. În 2015, regiunea Asia-Pacific a depășit SUA în active deținute de milionari, lăsând băncile să caute talente și spații de birouri. Băncile locale au contestat poziția dominantă a managerilor occidentali de averi, dar – pe măsură ce China își deschidea piața pentru companiile străine – un ocean de bani așteaptă să fie exploatat.
Canadienii simt impactul pozitiv al boom-ului tehnic și al noilor clase de active, cum ar fi marijuana și criptomonedele. Fonduri aparținând latino-americanilor bogați inundă Miami în căutarea stabilității politice și a unui paradis fiscal.
Această goană după aur este accelerată de apropierea sfârșitului perioadei în care băncile centrale mai acordă stimuli. Ratele dobânzilor sunt în creștere în SUA; China încearcă să reducă riscul cotele record de creditare. Managerii de averi sunt prinși în mijlocul războiului comercial dintre SUA și China, afectați de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și accentuarea naționalismului pe tot globul, iar următorul deceniu ar putea aduce și mai multe provocări.
În Elveția, la o populație totală de 8,5 milioane, există 474.000 de bogați,(5,6%), definiți drept persoane cu active financiare de peste 1 milion de dolari, excluzând imobiliarele. Băncile private – cu excepția Credit Suisse și UBS Group – și-au dublat profiturile, până la 2,8 miliarde de franci (2,8 miliarde de dolari) în 2017 de la anteriorii doi ani, potrivit unui studiu realizat de KPMG. Elveția încă mai atrage o mare parte din avuția globală a elitei: mai mult de 1.800 de miliarde de dolari anul trecut sau 21% din piața de 8.600 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Deloitte. Cu toate acestea, se confruntă cu o concurență puternică din partea Hong Kong, Singapore, a Regatului Unit și a SUA.
În Canada, bogații reprezintă 1,3% din populația de 36,7 milioane de persoane. Mulți canadieni au devenit milionari în urma creșterii economice puternice și a unui boom în domeniul imobiliar. Și bătrânii proprietarii de afaceri și baby boomers vor să se retragă. IT-ul în creștere, susținut de politicile guvernamentale alimentează noii bogați. Canada găzduiește cercetători de top în inteligența artificială, provocând giganți precum Microsoft Corp și Google să deschidă filiale, inclusiv în Montreal și Toronto. Câțiva pionieri în blockchain și criptomonede sunt canadieni, iar Ethereum a fost conceput în țară. Toronto a creat mai multe locuri de muncă în 2017 decât San Francisco Bay Area, Seattle și Washington, DC, combinate. Anul trecut, Canada a ocupat locul al optulea la nivel mondial pentru numărul de persoane cu cel puțin 1 milion de dolari pentru investiții, cu o avere combinată de 1.200 de miliarde de dolari.
Arabia Saudită are 59.000 de bogați la 31,8 milioane de locuitori. Deși aflată în mijlocul unor dispute internaționale, cum este uciderea șocantă a lui Jamal Khashoggi, intervenția militară din Yemen sau sechestrarea a zeci de prinți, miniștri și înalți oficiali saudiți la hotelul Ritz-Carlton, timp de luni de zile, ca parte a unei represiuni anticorupție, administratorii de averi roiesc. Există mai mult de 650.000 de indivizi cu peste un milion de dolari în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport Capgemini.
Averea loc a crescut cu peste 75% in ultimul deceniu, la 2.500 de miliarde de dolari în 2017, chiar și după scăderea prețului petrolului. După ce printul Mohammed și-a dezvaluit planul economic în 2016, băncile au început să se extindă în regiune. Credit Suisse caută să angajeze mai mulți specialiști în relații în Arabia Saudită, pentru a oferi servicii de private banking. UBS, care a avut o prezență fizică în regiune de peste 50 de ani, intenționează să investească mai mult. Deutsche Bank AG vizează Orientul Mijlociu ca o prioritate.
America Latină are 639 de milioane populație și 190.300 de bogați. Bogații au fost întotdeauna atrași de soarele și nisipul din Florida și lipsa impozitului pe venit. Dar statul părea că nu oferă dimensiuea culturală pe care mulți antreprenori o cer. În momentul în care Art Basel Miami a pornit, în 2002, multe lucruri s-au schimbat. Cartierul Wynwood din Miami s-a emancipat, iar orașul a deschis noi muzee și un complex dedicat artei. Președintele Donald Trump invită lideri mondiali să se retragă în Palm Beach, la aproximativ 90 de minute de mers pe jos de coastă din Miami. Astăzi, Florida găzduiește nouă dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume și crește ponderea afacerilor de gestionare a averii. Nu este încă Elveția, dar bancherii spun că această capitală informală a Americii Latine este printre cei mai rapizi beneficiari ai capitalului offshore din lume.
China are 1,39 miliarde de cetățeni și 1,14 milioane de milionari. Activele deținute de asiatici bogați s-au dublat în ultimul deceniu, ajungând la 21.600 miliarde de dolari, potrivit lui Capgemini, ceea ce face ca regiunea să fie cea mai mare piață pentru administratorii de avere. Anul trecut, aproape 2.000 de milionari noi au apărut zilnic în regiune. Dar China abia începe să-și deschidă piața internă gigantică pentru companiile străine. În iulie, grupul elvețian Julius Baer s-a mutat de la un birou din Singapore la altul cu 40% mai mare. În Hong Kong, Bank of Singapore și-a dublat mărimea sediului. Pe lista Asian Banker Private a celor mai mari 20 de instituții, șase sunt locale, dar giganții internaționali încă mai domină.