Guvernul liberal dă asigurări că pensiile vor fi mai mari de la 1 septembrie, însă procentul de creștere nu este cunoscut deocamdată, întrucât este necesară o evaluare a evoluției finanțelor publice de pe primul semestru, explică Ionel Dancă.
Șeful Cancelariei premierului susține că procentul vehiculat de ministrul Finanțelor de 10% reprezintă unul dintre scenariile analizate, însă nu s-a ajuns încă la o decizie definitivă și sustenabilă.
„Este un scenariu de lucru la Ministerul Finanțelor, cel pe care l-a enunțat domnul ministru Florin Cîțu, însă procentul exact, cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie putem să aflăm doar după ce avem evaluarea pe primul semestru legat de evoluția finanțelor publice, situația veniturilor bugetare, situația economică, așa cum domnul prim-ministru Ludovic Orban a anunțat de mai multe ori. După această evaluarea a primului semestru, în conformitate cu Legea responsabilității fiscale, vom putea avansa un procent rezonabil, realizabil pentru creșterea pensiilor. Ceea ce putem spune însă tuturor pensionarilor este că facem eforturi ca aceste pensii să crească de la 1 septembrie și cu siguranță vor crește. Rămâne, într-adevăr, o necunoscută procentul cu care aceste pensii vor crește de la 1 septembrie”, a declarat Ionel Dancă.
Ionel Dancă critică insistențele PSD la o creștere a pensiilor cu 40% și o dublare a alocațiilor, amintind că în 2019 alocațiile au fost dublate la inițiativa PNL.
Șeful Cancelariei atrage atenția asupra faptului că România nu își permite astfel de cheltuieli și că o dublare a alocațiilor nu poate fi realizată anual.
„Sunt temele preferate ale PSD de ani de zile, cu care au păcălit oamenii, sacrificând toată dezvoltarea economică a României. Noi am găsit România cu cele mai mari dezechilibre economice în plină perioadă de creștere economică și ne-a făcut extrem de vulnerabili la o criză. Am spus că așa se va întâmpla. Nu ne-au ascultat, au ignorat toate avertismentele, au continuat cu acest stil populist de a da din pix cât mai mulți bani, fără nicio justificare economică. Între timp, noi credem că cea mai mare parte a românilor s-a convins de faptul că, în acest moment, România nu poate susține astfel de cheltuieli sociale aberante. Nu se poate să crești din pix punctul de pensie cu 40% și să dublezi alocațiile copiilor, după ce ele au fost deja dublate, ca urmare a inițiativei noastre, anul trecut. Nu poți să dublezi în fiecare an alocațiile copiilor. Inițiativa noastră de anul trecut venea după cinci ani de înghețare a alocațiilor și a fost o reparație pentru copiii care beneficiază de această alocație. Este un drept al copilului”, a delcarat Dancă la B1TV.