Prima pagină » Economic » Banii din fotbal se întorc în imobiliare. De la hoteluri la ansambluri rezidențiale de lux

Banii din fotbal se întorc în imobiliare. De la hoteluri la ansambluri rezidențiale de lux

Banii din fotbal se întorc în imobiliare. De la hoteluri la ansambluri rezidențiale de lux
Cu banii din fotbal, mai mulți foști sau actuali sportivi investesc în afaceri imobiliare și fac achiziții importante în acest sector, de la hoteluri la ansambluri rezidențiale de lux, iar experții în domeniu spun că investițiile de acest fel sunt ușor de înțeles și pot genera randamente ridicate.

Afacerile imobiliare sunt susținute de tradiție, iar investițiile în această zonă par a fi printre cele mai profitabile business-uri de pe piață, Bucureștiul fiind chiar una dintre cele mai atractive zone pentru sportivii români care investesc în acest fel.

Cosmin Olăriu, antrenorul echipei chineze de fotbal Jiangsu Suning, împreună cu o parteneră a sa de afaceri, dețin, din 2016, compania Izolatorul SA, cu 50% din acțiuni fiecare. Ei vor să demoloze clădirile firmei, care sunt situate în spatele mall-ului Veranda (Obor), pentru a construi pe acele terenuri un asamblu rezidențial.

Olăriu a declarat, pentru MEDIAFAX, că o investiție reprezintă o oportunitate, însă, ca în orice afacere, nu există siguranță în totalitate.

„O investiție depinde de situație, de conjunctură, de ceea ce se întâmplă în acel moment. Când investești, apare o oportunitate, dar nu există vreo afacere în care ai siguranță 100%”, a afirmat antrenorul echipei Jiangsu Suning.

Totodată, Ciprian Marica, fostul atacant al naționalei de fotbal și, în prezent, principalul finanțator al echipei de fotbal Farul Constanța, a demarat, împreună cu un partener de afaceri, consolidarea blocului „Volga” de la intersecția Căii Dorobanților cu bulevardul Iancu de Hunedoara, dar și a clădirii de birouri de lângă acesta unde are sediul Fundația Ciprian Marica și compania de construcții Hidroconstrucția.

„Clădirea unde în prezent sunt birourile Hidroconstrucția și ale Fundației Ciprian Marica va fi modernizată. În ceea ce privește clădirea de pe colț, în prezent aceasta a fost securizată pentru a nu-i pune în pericol pe trecători, având în vedere că este o clădire veche. Vrem să realizăm un proiect unitar acolo care să includă birouri și un hotel în clădirea de pe colț. Momentan analizăm mai multe soluții”, a spus Ciprian Marica, pentru Ziarul Financiar, în luna septembrie a acestui an.

Conform datelor din piață, clădirea de birouri va fi modernizată și închiriată ulterior, iar la parterul acesteia vor exista spații comerciale.

O altă figură reprezentativă pentru sportul național, Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, care a fost și deputat din partea Partidului România Mare (PRM) în perioada 2000-2008, se înscrie și el în marea ligă a imobiliarelor, cu un ansamblu rezidențial de lux în zona Pipera.

Complexul rezidențial de lux „Stejarii”, a omului de afaceri Ion Țiriac, este un proiect care oferă în portofoliul său 285 apartamente de lux de închiait în nordul Bucureștiului, în zona Pădurii Băneasa și a ajuns la o investiție de 200 milioane de euro.

La început, Țiriac a comercializat o mică parte din locuințele de lux încă din timpul construcției, printre primii cumpărători numărându-se și fotbalistul Cristian Chivu, însă după finalizarea lucrărilor complexului și-a orientat afacerea exclusiv către închiriere. Chiriile practicate la complexul Stejarii pornesc de la 1.000 de euro/lună pentru un apartament cu două camere și ajung la 6-7.000 de euro pentru penthouse-uri.

Cristian Moga, șeful departmentului de cercetare al firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sportivii își deschid portofelele pentru a investi în imobiliare pentru că acestea sunt afaceri profitabile, care pot aduce un randament generos. „Principalele motive pentru care foști sau actuali sportivi aleg să își direcționeze o parte din lichidități în plasamente imobiliare sunt legate de faptul că acestea reprezintă o investiție palpabilă, care poate genera un randament ridicat, semnificativ peste nivelul dobânzilor bancare, putând oferi totodată și un beneficiu mai greu de cuantificat, care ține de asocierea imaginii cu proprietăți de referință pentru comunitatea din care aceștia fac parte. Spre deosebire de bursă sau fonduri mutuale, mecanismele pieței imobiliare sunt destul de ușor de înțeles, fie că vorbim de achiziția unor apartamente în vederea închirierii sau de dezvoltarea unui bloc pentru vânzare. Totuși, de la un anumit nivel, și investițiile imobiliare necesită un nivel ridicat de expertiză, astfel că marile proiecte sunt, de cele mai multe ori, realizate de companii specializate”, a spus Moga.

 

 

 

Autor

Citește și