Banii trimiși în țară de românii care muncesc în străinătate au reprezentat 2,8% din PIB-ul anului trecut– 320 mld. euro, un nivel depăşit de doar două alte ţări din Uniunea Europeană, potrivit datelor de la Knomad.
Astfel, România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană după ponderea remiterilor în PIB, după Croaţia – 7,4% şi Portugalia – 3,9%. Portugalia se află în acest top pentru că este țara cu cel mai ridicat nivel de emigrare din Europa, conform publicaţiei Expresso. Aproximativ o treime din tinerii portughezi au plecat din țară pentru o viața mai bună.
În același timp, în Croația sunt la fel de mulţi cetăţeni care locuiesc în ţară ca în afară. La noi în țară, circa 4 milioane de români au plecat şi locuiesc/ lucrează în străinătate, cei mai mulţi în Europa, în Italia, Spania, Germania, Franţa sau Marea Britanie.
Datele de la Knomad mai spun că ţările mai puţin dezvoltate din punct de vedere ecomomic sunt mai dependente de remiteri faţă de cele bogate. Spre exemplu, în Olanda, Finlanda, Norvegia şi Irlanda, ponderea remiterilor e de doar 0,1-0,2% din PIB, iar asta pe de-o parte pentru că nu există atât de mulţi oameni care emigrează, iar pe de alta pentru că PIB-ul este mare, aşa că banii trimişi acasă de cei care lucrează dincolo de graniţă nu cântăresc la fel de greu. Aceste state sunt mai degrabă destinaţii pentru muncitorii din alte ţări mai sărace.
CITEȘTE ȘI: