Prima pagină » Economic » Băsescu: Îmi pară rău că Ponta și Leancă au fost la un spectacol public la Ungheni, la gazoduct

Băsescu: Îmi pară rău că Ponta și Leancă au fost la un spectacol public la Ungheni, la gazoduct

Băsescu: Îmi pară rău că Ponta și Leancă au fost la un spectacol public la Ungheni, la gazoduct
Președintele Traian Băsescu a spus, vineri, că "poți face spectacol" cu mineri la Roșia Montană, dar nu și pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni, și că îi pare rău că "Ponta și Leancă au fost la un spectacol public", referindu-se la prezența acestora la ceremonia de inaugurare a gazoductului.

Președintele Traian Băsescu a spus, vineri, că „poți face spectacol” cu mineri la Roșia Montană, dar nu și pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni, și că îi pare rău că „Ponta și Leancă au fost la un spectacol public”, referindu-se la prezența acestora la ceremonia de inaugurare a gazoductului, informează Mediafax.

Președintele a făcut aceste declarații pe șantierul gazoductului din localitatea ieșeană Rediu, unde a spus că „poți face spectacol” cu mineri la Roșia Montană, dar nu și pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni: „Poți să faci spectacol de sunet și lumini la Roșia Montană, să bagi niște mineri în galerie și să-i scoți”.

El a mai spus că îi pare rău că Victor Ponta și Iurie Leancă au luat parte la un spectacol public atunci când au participat la inaugurarea lucrărilor gazoductului.

„Îmi pară rău că Ponta și Leancă au fost la un spectacol public, dar eu promit că acest gazoduct îl vom face”, a adăugat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a inspectat, vineri, șantierul gazoductului din localitatea ieșeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu puțin timp înainte de sosirea președintelui în zonă ajunsese și șeful de șantier, reprezentant al Transgaz.

În momentul în care a ajuns în zonă, președintele i-a întrebat pe jurnaliști dacă sunt muncitori pe șantier, după care s-a îndreptat către șeful de șantier, care instalase acolo o masă și o planșă cu schița proiectului, lângă o baracă. Șeful de șantier, Teofil Ciobanu, i-a prezentat președintelui proiectul, spunându-i că lucrările se pot încheia în februarie 2014, dacă timpul va permite, și nu în decembrie.

Președintele a spus că speră ca lucrurile să stea într-adevăr așa și ca lucrările să se termine măcar la începutul anului viitor, adăugând că cei de la Uniunea Europeană știu ce se întâmplă pe acest șantier și nu pot fi „păcăliți” că se muncește, dar de fapt nu se face nimic.

Șeful statului l-a întrebat pe reprezentantul Transgaz de ce nu se lucrează, acesta spunând că abia acum au fost făcute măsărătorile pentru predarea traseului conductei și că împământarea conductelor va începe săptămâna viitoare.

„Omul ăsta e onest, spune că nu e gata în decembrie, ci în februarie, dacă timpul permite. (…) Trebuie să fim responsabili. Aici nu avem voie să mințim, e în joc prestigiul nostru. Am adus un comisar european și doi prim-miștri, puși lângă niște țevi aduse din România, că țevile pentru proiect încă nu au sosit”, a afirmat Băsescu la finalul vizitei.

El a mai spus că va reveni pe acest șantier pentru a se asigura că lucrările vor fi gata la timp: „Voi veni des aici pentru a vedea cum merg lucrările”.

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iași – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că șantierul respectiv ar fi abandonat și că a dispărut conducta adusă la inaugurare.

„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitație adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârșitul lui decembrie, până atunci. Eu înțeleg atacurile politice și poveștile, eu vă spun că la sfârșitul lui decembrie veniți cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, și comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Prin gazoduct se urmărește asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova și partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Întrebat de jurnaliști dacă această investiție, inaugurată chiar de ziua independenței Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autoritățile ruse se vor „supăra”.

Proiectul de construcție a conductei de gaz Iași-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene.

În contextul vizitei la Chișinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuși, „este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional”, a explicat Leancă. El a adăugat că „a fost începută construcția conductei de gaz Iași-Ungheni, dintre Republica Moldova și România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.

Citește și