Prima pagină » Economic » Băsescu: Multe firme sud-coreene au vrut să investească în România, nu au reușit din cauza birocrației

Băsescu: Multe firme sud-coreene au vrut să investească în România, nu au reușit din cauza birocrației

Băsescu: Multe firme sud-coreene au vrut să investească în România, nu au reușit din cauza birocrației

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că multe companii din Republica Coreea au avut intenția de a dezvolta afaceri în România, însă o mare parte dintre acestea nu s-au materializat din cauza birocrației și a lipsei de capacitate a instituțiilor românești de a-și asuma responsabilități.

„Avem multe intenții ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afaceri în România. Din păcate, mare parte din ele nu se materializează datorită birocrației de la noi de acasă și a lipsei de capacitate a instituțiilor românești de a-și asuma responsabilități. (…) De când am semnat cu președintele coreean Parteneriatul strategic, multe firme coreene au bătut România în toate direcțiile, finalizarea intențiilor însă a lăsat de dorit și din acest punct de vedere este clar că ambasada noastră de la Seul trebuie să își mobilizeze toată capacitatea de a convinge firmele coreene că merită să investească în România, iar dincoace răspunsul va trebui să fie mult mai eficient din partea instituțiilor românești”, a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii de la Palatul Cotroceni.

El a arătat că acest lucru nu îl reproșează ambasadorilor sau actualului guvern, ci este o problemă de durată a relației României cu Coreea de Sud. „Acest lucru nu vi-l reproșez dumneavoastră, ci este o constatare care nu vizează actualul guvern, care are doar trei luni, patru luni, ci vizează toată istoria noastră”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a remarcat parteneriatul României cu Japonia, țară care a dat dovadă de mare seriozitate pentru că nu a retras finanțarea proiectului liniei de metrou care să lege Capitala de Aeroportul Otopeni nici după marele cutremur din martie 2011.

„Parteneriatul cu Japonia, parteneriatul de prietenie cu Japonia funcționează la parametri normali, aș spune, România având tot timpul un partener în zona Asia Pacific din guvernul japonez, un guvern care și-a sumat finanțarea unor proiecte de dezvoltare în România și după ce România a devenit membră a Uniunii Europene, devenind, teoretic, neeligibilă pentru finanțări guvernamentale din partea guvernului de la Tokyo și totuși guvernul japonez și-a asumat și finanțarea proiectului de conectare a metroului bucureștean cu Aeroportul Otopeni, proiect care este acum în evaluare și execuție. Aici aș spune un lucru extraordinar despre Japonia, cu tot necazul marelui cutremur care a avut loc anul trecut, Japonia nu a făcut niciun pas înapoi în a-și menține intenția de a finanța acest proiect, lucru care arată seriozitatea deosebită a acestei țări”, a spus Băsescu.

În privința parteneriatului amplu de prietenie și cooperare cu Republica Populară Chineză, Băsescu a apreciat că acesta „a început să dea roade” prin micșorarea deficitului balanței de plăți de partea română datorită sprijinul oferit de guvernul de la Beijing pentru achiziția de mărfuri de pe piața românească. „Parteneriatul amplu de prietenie și cooperare cu Republica Populară Chineză a început să dea roade, începem să micșorăm deficitul balanței de plăți între România și China și sprijinul pe care guvernul chinez îl dă achiziției de mărfuri de pe piața românească, în baza celor convenite în discuțiile cu președintele chinez și cu premierul chinez, încep să se materializeze. Important este ca oamenii de afaceri din România, companiile din România, să privească mult mai atent și mai intens către piața chineză”, a apreciat Băsescu.

 

Citește și