Băsescu: România a obținut 39,8 miliarde de euro de la UE pentru 2014-2020
România a obținut la Bruxelles un buget cu 18% mai mare pentru exercițiul financiar 2014-2020, respectiv 39,8 miliarde de euro, fiind unul dintre puținele state cu o creștere bugetară, a anunțat vineri președintele Traian Băsescu, prezent la negocierile liderilor europeni, discuții ce au durat mai bine de 24 de ore.
„Realitatea este aceea că România a obținut cea mai mare creștere procentuală a bugetului, fiind una din puținele țări care are creștere bugetară în acest exercițiu bugetar al Uniunii. Creșterea este de 18%”, a precizat președintele.
O facilitate importantă acceptată de liderii europeni este TVA eligibilă.
„Una dintre cele mai importate facilități este aceea că TVA-ul este eligibil. Cu cât România va da un TVA mai mare cu atât va aduce mai mult din banii europeni la bugetul de stat. TVA-ul este deductibil ceea ce este o facilitate extraordinară pentru instituțiile centrale și locale dar și pentru agenții economici”, a spus Băsescu, adăugând că potrivit calculelor realizate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) măsura ar aduce la bugetul de stat circa două miliarde de euro în perioada 2014-2020.
„Negocierile s-au finalizat cu o cofinanțare de 85% pentru fondurile de coeziune ceea ce slăbește foarte mult presiunea pe bugetul de stat. Prefinanțarea inițial propusă de 2% s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru statele membre și 4% pentru statele care în 2010 s-au aflat într-un acord de asistență financiară cu Uniunea Europeană sau Fondul Monetar Internațional. România se încadrează la prefinanțare de 4%. Cofinanțarea pentru dezvoltarea rurală a rămas 75% din partea Uniunii și 25% finanțare autohtonă. Prefinanțarea pentru dezvoltarea rurală este tot 4%, ca și la fondurile de coeziune. Și la coeziune și la dezvoltare rurală pentru țările care se vor afla într-un program de asistență cu UE și FMI sau numai cu una din cele 2 se asigură un top-up de 10%, ceea ce înseamnă că la coeziune se mai adaugă 10%, deci ajunge la 95%, iar la dezvoltare rurală se ajunge la 85%, repet în situația în care există un acord”, a explicat președintele.
Totodată, în urma negocierilor, liderii europeni au decis să majoreze perioada de timp în care pot fi cheltuiți banii alocați de Uniune, de la „n+2”, la „n+3”, măsură ce va fi aplicată și în actualul exercițiu bugetar. Președintele a precizat că România ar putea câștiga astfel cel puțin 4 miliarde de euro care ar putea fi salvate de la dezangajare pe exercițiul 2007-2013 prin concesiile făcute de Consiliul European și CE, notează Mediafax.
„Sumele pot fi cheltuite în 10 ani. Pentru România diminuează la maxim riscul de neutilizare a banilor alocați de UE. Deci «n plus 3», șapte plus trei. Obiectivul a fost să maximizăm șansele de a utiliza toți banii alocați pentru 2007-2013 prin acest «n plus 3». Veți vedea că la Comisie încă nu s-a decis dacă este necesară și modificarea regulamentului. Dar asigurator s-a prevăzut și eventualitatea modificării regulamentului în condițiile în care Consiliul a îndrumat Comisia să găsească soluții de limitare a riscului de dezangajare”, a precizat Băsescu.