BCE a redus dobânda de politică monetară la 0,5%, un nou minim istoric

Publicat: 02 05. 2013, 17:39
Actualizat: 07 02. 2016, 10:37

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, un nou minim istoric, decizia fiind anticipată de majoritatea analiștilor.

 

MESAJE DE PAȘTE. Câteva exemple de MESAJE și URĂRI DE PAȘTE care pot fi folosite pentru SMS-uri

REȚETĂ DE PAȘTE CIORBĂ DE MIEL: Trei modalități simple de a găti CIORBA DE MIEL

Ciorbă de miel – REȚETĂ DE PAȘTE

Drob de miel, friptură de miel, ciorbă de miel – câți miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREȚURILOR pentru masa de Paște

DROB DE MIEL – REȚETĂ DE PAȘTE 2013 pentru DROB DE MIEL

REȚETĂ DE PAȘTE 2013. Ce dulciuri să pregătești de PAȘTE: fursecuri cu ciocolată, colac împletit și prăjitură de PAȘTE 2013

      COZONAC DE PAȘTE. Cea mai bună REȚETĂ DE COZONAC DE PAȘTE 2013

      BCE a coborât și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală cu 0,5 puncte procenuale, la 1%, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de depozit rămâne nemodificată la nivelul de 0%, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

      BCE a coborât ultima dată în luna iulie rata cheie, cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, și a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

      Anunțul privind scăderea dobânzii va fi urmat de o conferință de presă a președintelui BCE, Mario Draghi.

      Mai mult de jumătate din 70 de economiști consultați de Bloomberg au anticipat decizia BCE. Rezerva Federală a SUA a păstrat miercuri dobânda de politică monetară la minimul record aproape de zero, iar programul de achiziții de obligațiuni la 85 de miliarde de dolari pe lună.

      „Piața are nevoie ca Mario să scoată un iepure din pălărie sau riscăm o corecție”, a afirmat Kit Juckes, analist la Societe Generale Londra, înainte de anunțarea deciziei.

      Reducerea dobânzii prezintă însă riscul de a aduce BCE mai aproape de epuizarea arsenalului fără să reușească să repornească economia zonei euro, întrucât mecanismele de transmisie în economie a ratelor băncii centrale sunt limitate de criza datoriilor. Draghi și-a exprimat în trecut neîncrederea privind eficiența unor noi scăderi de dobândă.

      Confruntată cu o economie aflată în dificultate și cu limitele pentru măsurile pe care le poate lua pentru sprijinirea acesteia, BCE ar putea lua în calcul și opțiuni cum ar acordarea de împrumuturi pe termen lung, cumpărarea de obligațiuni emise de companii, dar și prezentarea unei prognoze privind evoluția dobânzilor pe termen lung, scrie Bloomberg.