Sistemul financiar zonei euro este puternic, dar sunt în continuare riscuri, inclusiv asupra băncilor, din cauza inflației, a tensiunilor geopolitice și a evoluțiilor din sectorul imobiliar, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), cerând avansarea uniunii bancare și reforme economice și fiscale, pentru consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii Europene.
Luis de Guindos a prezentat în Parlamentul European raportul Băncii Centrale Europene despre starea economică și financiară a Uniunii Europene.
Luis de Guindos a notat că, în 2023, creșterea economică a zonei euro a încetinit până la 0,4%, după ce fusese la nivelul de 3,4% în 2022. De asemenea, vicepreședintele BCE a notat că inflația scăzut cu 6,3% pe parcursul anului 2023, atingând la sfârșitul anului nivelul de 2,9%.
”Anul acesta, indicatorii sugerează că activitățile economice au avut un început slab, urmând să se relanseze abia gradual. Cheltuielile de consum vor rămâne lente pe termen scurt, dar își vor reveni, în contextul în care veniturile reale continuă să crească”, a declarat Luis de Guindos.
”La ultima mea apariție în Parlamentul European, am discutat despre importanța menținerii unui sistem financiar rezilient, după crizele bancare din Statele Unite și Elveția. Între timp, sistemul financiar al zonei euro a rămas puternic, ajutat de inflația în scădere. Încrederea în băncile din zona euro beneficiază de reglementările puternice și de supraveghere. Băncile au menținut lichidități semnificative și mecanisme de amortizare prin capital, iar ponderea creditelor neperformante a rămas aproape de niveluri scăzute din punct de vedere istoric”, a subliniat Luis de Guindos, notând că și firmele și familiile au demonstrat reziliență în contextul creșterii costurilor de creditare.
Însă vicepreședintele BCE a atras atenția că perspectivele pozitive ale stabilității financiare în zona euro ”nu trebuie considerate ca fiind garantate”.
”Ar putea apărea provocări semnificative dacă slăbesc perspectivele de creștere economică, dacă inflația rămâne peste țintă (…) sau dacă se concretizează riscurile geopolitice. Monitorizăm atent evoluțiile piețelor imobiliare din zona euro, în contextul în care costurile financiare mai stricte, trecerea spre practici de lucru hibride și cerințele ecologice, sociale și de guvernare probabil vor continua să genereze presiuni asupra acestui segment”, a subliniat Luis de Guindos.
Vicepreședintele BCE a cerut avansarea uniunii bancare, inclusiv reformarea sistemului de gestionare a crizelor companiilor din acest sector, precum și definitivarea uniunii piețelor de capital, intensificarea rezilienței economice și a competitivității Uniunii Europene.
Foto: Profimedia
Citește și: