BCE avertizează că UE are nevoie de REFORME structurale /Lagarde: „Lumea se schimbă rapid”, este necesară consolidarea rezilienței

Publicat: 01 10. 2024, 07:30

Uniunea Europeană trebuie să facă investiții masive și să continue reformele structurale pentru a intensifica abilitățile competiționale pe plan global, afirmă președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, avertizând că, în caz contrar, există riscuri economice majore.

”Europa se confruntă cu provocări semnificative și vor fi necesare decizii esențiale în următorii cinci ani”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), în cursul audierilor în cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.

Christine Lagarde a notat că activitățile economice în zona euro s-au relansat ”într-un ritm lent” de la încheierea pandemiei.

”Activitățile economice aproape că au stagnat. Acesta lucru s-a datorat, printre alți factori, șocului prețurilor la energie de după invazia Rusiei în Ucraina, amplificării incertitudinii geopolitice, dar și înăspririi politicii monetare”, a constatat Lagarde.

”Creșterea economică a fost reluată la începutul anului 2024. Economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea, după 0,3% în primul trimestru. Cu toate acestea, creșterea în trimestrul doi a fost generată în principal de exporturi și de consumul guvernamental. Cererea internă a rămas slabă, pe fondul reducerii consumului familiilor și a investițiilor companiilor. (…) Anumiți indicatori sugerează că încă există dificultăți. Ne așteptăm ca, în timp, să se consolideze creșterea economică (…). Cele mai noi proiecții indică o creștere economică de 0,8% în 2024, 1,3% în 2025 și 1,5% în 2026”, a precizat Christine Lagarde.

Avansarea uniunii piețelor de capital

Președintele BCE a pledat pentru integrarea piețelor fragmentate din Uniunea Europeană, în scopul atenuării șocurilor și susținerii stabilității financiare.

”O piață a capitalului integrată este esențială și pentru atingerea altor obiective-cheie ale Uniunii Europene, de la finanțarea tranzițiilor ecologică și digitală la facilitarea profiturilor din depozitele bancare. (…) În plus, avansarea uniunii piețelor de capital trebuie să fie un element de bază al strategiei competiționale a UE”, a subliniat președintele BCE.

”Lumea se schimbă rapid, iar Europa rămâne în urmă. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să avanseze eforturile comune și să abordeze problemele structurale, pentru intensificarea competitivității. Avansarea uniunii piețelor de capital constituie o parte importantă a agendei, dar nu este singura. Vor fi necesare eforturi semnificative pentru accelerarea rezilienței economice a Europei. (…) Acest lucru va necesita investiții suplimentare în următorii ani”, a concluzionat președintele Băncii Centrale Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Rata inflației a încetinit până la 1,6% în GERMANIA, dar tarifele serviciilor se mențin ridicate