BCE cere investiții rapide pentru adaptarea economiei UE la schimbările CLIMATICE /Lagarde: Amânarea acțiunilor generează costuri suplimentare
Uniunea Europeană trebuie să accelereze acțiunile de protejare a mediului și de atenuare a impactului modificărilor climatice, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), cerând respectarea angajamentelor asumate și soluții eficiente de finanțare.
”Contracararea crizelor climei și naturii necesită investiții urgente în trei domenii: atenuarea efectelor modificărilor climatice, adaptare și asistență după dezastre. Trebuie să limităm schimbările climatice cât se poate de mult, să ne pregătim pentru ce nu putem evita și să îi ajutăm pe cei afectați. Toate aceste acțiuni sunt vitale și foarte costisitoare. Dar până acum am mobilizat doar o parte din fondurile necesare”, afirmă Christine Lagarde, într-un articol de opinie publicat pe site-ul Băncii Centrale Europene.
Președintele BCE atrage atenția asupra distanței dintre angajamentele asumate la nivel mondial și investițiile necesare.
”Cu cât așteptăm mai mult, cu atât costurile vor fi mai mari”, a explicat Christine Lagarde, estimând că, pentru respectarea obiectivelor fixate prin Acordul Climatic Paris, investițiile la nivel global pentru tranziția ecologică trebuie să fie de 11.700 de miliarde de dolari pe an, până în 2035, echivalentul a 10% din PIB-ul mondial.
Lagarde avertizează că lipsa acțiunilor generează costuri suplimentare și efecte economice
”Lipsa acțiunilor de atenuare a impactului modificărilor climatice și de adaptare la noua situație sporește riscurile dezastrelor naturale și a asistenței post-catastrofe. (…) Eforturile noastre sunt departe de a fi suficiente (…), ceea ce conduce la extinderea discrepanțelor între pierderile asigurate și cele neasigurate”, subliniat președintele BCE.
”Schimbările climatice și degradarea mediului natural constituie amenințări la adresa economiilor noastre. De aceea, Banca Centrală Europeană și alte bănci centrale le iau în considerare în programele de stabilizare a prețurilor, de protejare a sistemului bancar și financiar”, a subliniat Christine Lagarde.
”Abordarea modificărilor climatice și protejarea biodiversității în mod corect și echitabil nu reprezintă sarcini care să fie lăsate altor generații, avem datoria să acționăm acum. Pentru a ne asigura supraviețuirea economică, trebuie să investim într-un viitor verde și rezilient”, a insistat președintele BCE.
Foto: Profimedia