BCE: Inflația din ROMÂNIA și deficitul bugetar sunt principalele impedimente pe parcursul admiterii în zona euro
România are o inflație care depășește cu mult criteriul stabilității prețurilor, necesar admiterii în zona euro, iar procedura pentru deficit excesiv generează preocupări suplimentare, anunță Banca Centrală Europeană (BCE), într-un raport de evaluare publicat în paralel cu cel al Comisiei Europene.
Statele din cadrul Uniunii Europene care trebuie să adere la zona euro – România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia – au înregistrat ”progrese limitate” în ultimii doi ani, conform Raportului de Convergență pe anul 2024, elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE).
”Inflația peste valoarea de referință este considerată principalul obstacol economic în statele central și est-europene. Legislația în cinci din cele șase state evaluate nu este compatibilă în totalitate cu cerințele legale pentru adoptarea monedei euro”, constată BCE.
”În ultimii doi ani, țările vizate de evaluare au fost afectate de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, ceea ce a generat slăbirea semnificativă a ritmului activităților economice și o inflație în creștere. Țările care aveau un istoric al dependenței energetice și relații economice mai solide cu Rusia au fost cele mai afectate. Activitățile economice urmează să devină mai puternice în toate țările evaluate, dar tensiunile și riscurile geopolitice afectează perspectivele economice. În privința criteriului stabilității prețurilor, cinci dintre țările evaluate – Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și România – au înregistrat rate ale inflației cu mult peste valoarea de referință de 3,3%, în timp ce inflația a fost puțin peste valoarea de referință în Suedia”, precizează BCE.
Situația economică și financiară a României
”În mai 2024, rata medie a inflației (Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum, HICP), în România, a fost de 7,6%, considerabil peste valoarea de referință de 3,3%, criteriul pentru stabilitatea prețurilor. Această rată urmează să scadă gradual în următoarele luni, pe fondul politicilor monetare restrictive adoptate anterior și în contextul reducerii presiunilor din rețelele de aprovizionare. În același timp, nucleul inflației urmează să persiste, alimentat de evoluțiile salariale puternice pe o piață a muncii supusă presiunilor”, subliniază Banca Centrală Europeană.
”Costul forței de muncă a crescut cu 26,7% în perioada 2020-2023, cu mult peste media de 9,5% din zona euro. Există preocupări referitoare la sustenabilitatea convergenței inflației în România pe termen lung”, subliniază BCE.
Instituția amintește că România este vizată de o procedură pentru deficit excesiv lansată de Comisia Europeană, care a constatat că Guvernul de la București ”nu a adoptat măsuri eficiente” de remediere.
Comisia Europeană a stabilit, miercuri, că România nu îndeplinește criteriile pentru admiterea în zona euro, deși are obligația legală de a deveni membră a uniunii monetare europene.
”Raportul vizează șase state din afara zonei euro care au angajamente legale de a adopta moneda euro: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia. (…) Raportul concluzionează că statele membre UE acoperite de acest raport prezintă rezultate mixte în materie de convergență nominală. Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește toate criteriile pentru a adera la zona euro”, a transmis Comisia Europeană.
Foto: Profimedia
Citește și: