Prima pagină » Economic » BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro, în contextul fluctuațiilor inflației

BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro, în contextul fluctuațiilor inflației

BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro, în contextul fluctuațiilor inflației

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, avertizând că inflația ar putea avea din nou creșteri ”temporare” în următoarele luni și subliniind că politica monetară strictă va fi aplicată ”cât va fi necesar”, chiar dacă sunt afectate performanțele economice.

”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. Chiar dacă inflația a scăzut în ultimele luni, este probabil să crească temporar pe termen scurt. Conform celor mai recente proiecții ale specialiștilor Eurosistemului, este de așteptat ca inflația să scadă gradual în cursul anului viitor și să se apropie de ținta de 2% în 2025”, anunță Banca Centrală Europeană, precizând că anul acesta inflația medie în zona euro probabil va fi de 5,4%, urmând să scadă la 2,7% în 2024, la 2,1% în 2025 și la 1,9% în 2026.

Specialiștii BCE argumentează că politica monetară rigidă este necesară pentru stabilizarea inflației, chiar dacă este afectată cererea pe piețe, cu impact asupra creșterii economice în zona euro, unde activitățile vor rămâne ”subperformante”.

”Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că dobânzile rămân la niveluri restrictive cât va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%”, subliniază Banca Centrală Europeană.

Christine Lagarde, președintele BCE, semnalase recent menținerea atenției asupra riscurilor economice și continuarea unei politici monetare stricte, în sensul stabilizării prețurilor, recomandând evitarea concluziilor bazate pe ”evoluțiile de pe termen scurt”, pentru contracararea ”inflației persistente”.

”În acest moment, suntem într-o fază a ciclului nostru politic pe care eu aș caracteriza-o ca fiind «atentă și focalizată». Trebuie să fim atenți la diversele forțe care afectează inflația: remedierea șocurilor energetice din trecut, forța transmisiei politicii monetare, dinamica salariilor și evoluția așteptărilor asupra inflației. Și trebuie să menținem concentrarea asupra readucerii inflației la ținta vizată, nu să ne grăbim spre concluzii premature bazate pe evoluțiile de pe termen scurt”, a afirmat Christine Lagarde în noiembrie.

În ultimele luni, rata inflației a continuat să scadă în zona euro, fiind în luna noiembrie la nivelul de 2,4%, în scădere de la 2,9% în octombrie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fed menține nivelul dobânzilor în SUA, dar semnalează posibilitatea flexibilizării politicii monetare

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și