BCE menține nivelul dobânzii de referință în zona euro /Politica monetară va rămâne ”restrictivă” ”cât va fi necesar”
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor.
”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. Noile date au confirmat pe larg evaluarea anterioară a Consiliului Guvernatorilor privind perspectivele pe termen mediu ale inflației. Inflația a continuat să scadă, în primul rând datorită prețurilor mici la alimente (…). Principalii indicatori ai inflației subzistente s-au relaxat, creșterile salariale se moderează gradual, iar companiile absorb în profituri o parte a costurilor de muncă. Condițiile financiare rămân restrictive, iar majorările dobânzilor aplicate în trecut continuă să afecteze cererea, ceea ce contribuie la scăderea inflației”, anunță Banca Centrală Europeană.
”Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%”, precizează instituția.
BCE atrage atenția că ”presiunile interne ale prețurilor” rămân puternice, ceea ce are ca efect ”menținerea la nivel ridicat a inflației serviciilor”.
Consiliul Guvernatorilor BCE reiterează determinarea de a asigura că inflația revine pe termen mediu la nivelul optim de 2%.
”Consiliul Guvernatorilor consideră că dobânzile-cheie sunt la niveluri care au o contribuție substanțială la procesul în curs de reducere a inflației. Viitoarele decizii vor asigura că politica monetară va rămâne suficient de restrictivă cât va fi necesar”, subliniază BCE.
Inflația se îndreaptă ”constant” spre atingerea nivelului optim de 2,0%, iar politica monetară va fi decisă printr-o abordare ”dependentă de date”, subliniază BCE.
Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile par a avea cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.
Citește și: