Prima pagină » Economic » BCE reduce dobânda de referință în ZONA EURO, dar intenționează să mențină o politică monetară „restrictivă”

BCE reduce dobânda de referință în ZONA EURO, dar intenționează să mențină o politică monetară „restrictivă”

BCE reduce dobânda de referință în ZONA EURO, dar intenționează să mențină o politică monetară „restrictivă”

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, reducerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, subliniind însă că va continua o politică monetară ”restrictivă” pentru atingerea obiectivului unei inflații de 2,0%.

Consiliul Guvernatorilor BCE a anunțat, joi, reducerea dobânzii de referință în zona euro cu 0,25%.

”Pe baza noilor evaluări asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și forței de transmitere a politicii monetare, este un moment adecvat pentru moderarea gradului de restricție în materie de politică monetară, după nouă luni de menținere a nivelului dobânzilor. Începând de la ultima reuniune a Consiliului Guvernatorilor, din septembrie 2023, inflația a scăzut cu peste 2,5%, iar perspectivele reducerii inflației s-au îmbunătățit semnificativ. (…) Politica monetară a generat condiții financiare restrictive. Prin atenuarea cererii și prin menținerea ancorate a așteptărilor privind inflația, a existat o contribuție majoră în reducerea inflației”, anunță Banca Centrală Europeană.

”Consiliul Guvernatorilor a decis reducerea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referință. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor scad la nivelurile de 4,25%, 4,50% și 3,75%, cu efect din 12 iunie 2024”, precizează instituția.

În același timp, BCE semnalează că menține determinarea de a asigura ”revenirea inflației la ținta de 2,0% pe termen mediu”.

”Pentru a atinge acest obiectiv, dobânzile vor fi menținute la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar. Consiliul Guvernatorilor va continua o abordare bazată pe date, urmând să stabilească la fiecare ședință nivelul adecvat al dobânzilor și durata restricțiilor. Deciziile vor fi luate în funcție de evaluarea perspectivelor inflației, de datele economice și financiare, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare. Consiliul Guvernatorilor nu se angajează pe o direcție prestabilită în materie de politică monetară.”, subliniază BCE.

În ultima perioadă, rata inflației a fost în creștere ușoară în zona euro, atingând în luna mai nivelul anual de 2,6%.

Foto: Profimedia

Citește și:

SUA, Marea Britanie, Germania și România îndeamnă Israelul și grupul Hamas să accepte ARMISTIȚIUL și să avanseze soluția a două state

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele