Prima pagină » Economic » BCE și fondul de urgență al zonei euro analizează acțiuni comune pentru Spania și Italia

BCE și fondul de urgență al zonei euro analizează acțiuni comune pentru Spania și Italia

BCE și fondul de urgență al zonei euro analizează acțiuni comune pentru Spania și Italia
Banca Centrală Europeană (BCE) și statele europene pregătesc un plan care prevede ca BCE și Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF) să cumpere obligațiuni ale Spaniei și Italiei pentru a le reduce costurile de împrumut.

Banca Centrală Europeană (BCE) și statele europene pregătesc un plan care prevede ca BCE și Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF) să cumpere obligațiuni ale Spaniei și Italiei pentru a le reduce costurile de împrumut, potrivit cotidianului Le Monde, citat de Wall Street Journal.

Spania și Italia se află în prima linie a a crizei datoriilor suverane din zona euro, informează Mediafax.

Discuțiile privind planul de acțiune comună se desfășoară și pe parcursul zilei de vineri, scrie Le Monde, citând surse.

BCE și FESF ar urma să cumpere de pe piața primară obligațiuni ale Spaniei și Italiei începând din septembrie, pentru a ajuta la reducerea costurilor de împrumut pentru cele două state. După ce ar reuși să coboare costurile de împrumut, BCE ar reactiva programul de achiziție de obligațiuni de pe piața secundară, notează publicația franceză.

Pentru ca planul să fie pus în aplicare, Spania trebuie, însă, să ceară ajutorul statelor din zona euro, decizie evitată până în prezent de premierul Mariano Rajoy de teamă că Madridul se va afla la mâna creditorilor. Totuși, statele europene ar putea conveni o monitorizare bugetară mai puțin riguroasă și ar putea impune Spaniei ținte fiscale flexibile, scrie Le Monde, citând o sursă de la Bruxelles.

O altă parte a planului ar fi acordarea unei licențe de bancă fondului european de stabilitate, care ar obține garanția BCE și ar majora lichiditățile destinate statelor europene cu probleme financiare.

Reprezentanți ai FESF nu au dorit să comenteze, iar cei ai BCE nu au putut fi contactați, potrivit Wall Street Journal.

Citește și