Prima pagină » Economic » BCE va continua MAJORAREA dobânzii de referință dacă inflația persistă

BCE va continua MAJORAREA dobânzii de referință dacă inflația persistă

BCE va continua MAJORAREA dobânzii de referință dacă inflația persistă

Banca Centrală Europeană probabil va aplica noi majorări ale dobânzii de referință, în contextul noilor riscuri inflaționiste, afirmă Tuomas Valimaki, actualul reprezentant al Băncii centrale a Finlandei în Consiliul guvernatorilor BCE.

”Pe baza evaluărilor noastre actuale, Consiliul guvernatorilor BCE consideră că principalele dobânzi au atins niveluri care, menținute pentru suficient timp, vor aduce o contribuție substanțială pentru a readuce inflația în ținta noastră”, a afirmat Tuomas Valimaki, care îl înlocuiește în Consiliul guvernatorilor BCE pe Olli Rehn, guvernatorul Băncii centrale a Finlandei, pe durata participării acestuia la campania electorală pentru scrutinul prezidențial.

Însă Tuomas Valimaki atrage atenția că Banca Centrală Europeană probabil va fi nevoită să aplice noi majorări ale dobânzii de referință.

”Ținând cont de riscurile asociate tendințelor inflației, acest lucru nu înseamnă neapărat că nu vor mai fi majorări ale componentelor dobânzii de referință. Inflația se menține peste țintă de mult timp, iar orice amânare în atingerea țintei nu poate fi considerată acceptabilă. Vom analiza tendințele inflației și din punctul de vedere al dinamicii factorilor economici, precum și la nivelul forței politicii monetare”, a subliniat Tuomas Valimaki, citat de agenția Bloomberg.

Afirmațiile oficialului finlandez intră în contradicție cu pozițiile altor membri ai Consiliului guvernatorilor BCE. Luis de Guindos, vicepreședintele Consiliului guvernatorilor, a declarat luni că actualul nivel al dobânzilor va contribui la readucerea inflației în zona euro la ținta de 2%.

Banca Centrală Europeană a aplicat numeroase majorări ale componentelor dobânzii de referință în ultimii doi ani, în eforturile de reducere a inflației. În prezent, dobânzile depozitelor, principalelor operaţiuni de refinanţare și instrumentului marginal de creditare sunt la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Unii analiști se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să oprească seria majorării dobânzilor, pe fondul preocupărilor privind afectarea ritmului activităților economice. Rata inflației în zona euro a fost de 4,3% în septembrie, în scădere de la 5,2% în august, potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația este în scădere în zona euro, dar rămâne peste nivelul optim vizat de Banca Centrală Europeană

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și