BCE va menține o abordare ”prudentă” /Tensiunile geopolitice și problemele piețelor imobiliare generează RISCURI în zona euro

Publicat: 24 05. 2024, 07:30

Banca Centrală Europeană va menține o abordare ”prudentă” în materie de politică monetară, pe fondul incertitudinii financiare generate de starea economiei, de sectorul imobiliar și de tensiunile geopolitice, astfel că prima reducere a dobânzii de referință, care probabil va avea loc în iunie, ar putea fi de doar 0,25%, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE.

”Noi am fost foarte transparenți asupra deciziei din reuniunea programată în iunie. Și avem o abordare prudentă, în favoarea unei reduceri cu 0,25%. Totul depinde de fluctuațiile inflației. Credem că vor exista fluctuații pe termen scurt, dar credem că se va îndrepta spre definiția noastră asupra stabilității prețurilor, adică de 2,0% în 2025”, a declarat Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicației Oberösterreichische Nachrichten, publicat pe site-ul BCE.

Rata inflației în zona euro a fost de 2,4% în aprilie. BCE a aplicat o politică monetară strictă în ultimii doi ani, în eforturile de readucere a inflației la ținta de 2,0%. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la nivelurile de 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Luis de Guindos a atras atenția că există în continuare presiuni inflaționiste, generate de activitățile economice și de tensiunile internaționale.

”Riscurile sunt legate de evoluțiile salariale, de ce se întâmplă cu productivitatea, de costurile de muncă și de reducerea marjelor de profit. Mai sunt și riscurile geopolitice, incertitudinea – războiul Rusiei în Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, posibile tensiuni în sud-estul Asiei. Trebuie să rămânem foarte prudenți. Nu este nimic predeterminat în privința reducerilor sau modificărilor dobânzilor”, a argumentat vicepreședintele BCE.

Economia zonei euro rămâne fragilă

Luis de Guindos a subliniat că, deși zona euro a evitat recesiunea și are o inflație în scădere, există trei riscuri principale.

”Evaluările foarte mari și percepțiile reduse asupra riscurilor ar putea conduce la corecții majore pe piețele financiare. În al doilea rând, sectorul imobiliar comercial, pe fondul contracțiilor piețelor, generează provocări asupra firmelor imobiliare și anumitor instituții financiare. Băncile europene nu sunt suficient de expuse în acest sector, astfel că problema afectează în principal spațiile de birouri. Există și unele bănci specializate pe acest segment, le urmărim atent, ar putea fi o sursă de instabilitate. În al treilea rând, sectorul non-bancar este o vulnerabilitate potențială, ținând cont de fragilitățile în materie de lichidități”, a atras atenția Luis de Guindos.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Bloomberg: Activitățile economice s-au intensificat în ZONA EURO /Încrederea companiilor este în creștere