BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii

BCE va menține politica monetară STRICTĂ ”cât va fi necesar”, în contextul tarifelor serviciilor și datelor despre salarii
Publicat: 16/04/2024, 07:30
Actualizat: 16/04/2024, 08:45

Rata inflației tinde să se stabilizeze, deși parcursul este dificil, afirmă Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, reiterând poziția privind menținerea unei politici monetare stricte ”cât timp va fi necesar”, deși Gediminas Simkus, un membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, se așteaptă la cel puțin trei reduceri ale dobânzilor în zona euro anul acesta.

”În pofida tendinței generale de scădere a inflației, creșterile tarifelor pentru servicii rămân mari, la circa 4,0%. Declinul inflației serviciilor începând de vara trecută a avut loc în mare parte în sectoare care nu au activități de lucru intense. (…) Există o corelație pe termen mediu între inflația salariilor și inflația în sectoarele serviciilor cu activități intense. În timp, este necesară decelerarea creșterilor salariale astfel încât inflația serviciilor să se îndrepte spre o rată compatibilă cu atingerea nivelului de 2% pentru inflația generală”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE, într-un discurs rostit la Universitatea din Dublin.

Philip R. Lane a notat că eforturile de reducere a inflației sunt destul de dificile, în special din cauza fluctuațiilor prețurilor la energie.

”Trebuie recunoscut faptul că actuala fază a procesului dezinflaționist este dificilă. În mod special, fluctuațiile prețurilor la energie din 2023 vor genera oscilații ale efectelor de bază ale valorilor lunare ale inflației”, a subliniat Philip Lane, avertizând și că inflația în domeniul serviciilor riscă să rămână relativ ridicată pe parcursul anului.

Philip Lane a reiterat poziția BCE, subliniind că politica monetară în zona euro va rămâne ”suficient de restrictivă cât timp va fi necesar”.

”Dacă evaluarea noastră actualizată asupra perspectivelor inflației, asupra dinamicii inflației subzistente și asupra forței transmiterii politicii monetare vor contribui la creșterea încrederii că inflația se îndreaptă spre ținta optimă în mod constant, va fi adecvat să reducem actualul nivel restrictiv al politicii monetare. (…) Oricum, vom continua o abordare dependentă de date în stabilirea nivelului adecvat și al duratei restricțiilor, nu ne angajăm pe un parcurs prestabilit”, a subliniat Philip Lane.

Un alt oficial BCE crede că vor exista cel puțin trei reduceri ale dobânzii de referință anul acesta

În schimb, Gediminas Simkus, președintele Băncii Centrale a Lituaniei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, s-a declarat încrezător că vor exista cel puțin trei decizii de reducere a dobânzii de referință în zona euro anul acesta.

”Eu văd o șansă de peste 50% de a exista cel puțin trei scăderi ale dobânzilor anul acesta”, a declarat Gediminas Simkus, conform grupului media Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, săptămâna trecută, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, notând că, deși inflația este pe o traiectorie descendentă, presiunile prețurilor persistă, în special în sectorul serviciilor. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Inflația anuală în zona euro a fost la nivelul de 2,4% în martie, în scădere de la 2,6% în februarie, a anunțat recent Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Serviciile au avut cea mai mare inflație anuală în martie (4,0%, la fel ca în februarie), iar prețurile la alimente, alcool și tutun au crescut cu 2,7%, încetinind de la 3,9% în februarie.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană riscă să intre în DECLIN dacă nu reformează piața unică, avertizează fostul premier italian Enrico Letta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×