BCR a renunțat la vânzarea unor credite neperformante de 2,7 miliarde de euro
Blackstone Group și Lone Star Funds erau singurii ofertanți rămași pentru portofoliul scot la vânzare de BCR, numit Proiectul Neptun, care constă în credite ale unor companii și credite imobiliare, au arătat sursele.
Una dintre persoane a precizat că ofertele pentru acest portofoliu au fost prea scăzute.
Purtătorul de cuvânt al BCR, Ionuț Stanimir, a refuzat să comenteze, ca și purtătorii de cuvânt care reprezintă Lone Star și Blackstone.
Un purtător de cuvânt al Erste Group Bank, proprietarul BCR, a refuzat la rândul său să comenteze.
Directorul de risc al Erste, Andreas Gottschling, a declarat în august că grupul austriac va lua în considerare doar oferte cu o reducere „foarte modestă” față de valoarea contabilă a creditelor neperformante, atunci când le va scoate la vânzare.
BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 mil. euro), de la pierderi de 276 milioane lei în intervalul similar din 2014, după ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curățării portofoliului.
BCR a trecut pe profit în primul trimestru al anului, când a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), continuând cu un profit net de 259,4 milioane lei în al doilea trimestru.
BCR și-a redus drastic costurile cu provizioanele, de la 1,3 miliarde lei (293,6 mil. euro) în primul semestru al anului trecut la 26,2 milioane lei (5,9 mil. euro) la finele lunii iunie, în urma procesului intens de curățare a bilanțului de credite cu probleme.
Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% în iunie 2014, în condițiile reducerii generale a portofoliului de credite determinată de recuperări, vânzări de portofolii de finanțări neperformante și scoateri în afara bilanțului.