Belgia interzice ȚIGĂRILE electronice de unică folosință începând cu 1 ianuarie 2025/ Legislație similară în Franța

Publicat: 30 12. 2024, 13:06

Începând cu 1 ianuarie 2025, Belgia va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care interzice ţigările electronice de unică folosinţă. Măsura face parte dintr-un program naţional ambiţios de combatere a consumului de tutun și are ca scop protejarea tinerilor, care reprezintă principalul segment de consumatori al acestor produse, informează AFP.

Țigările electronice de unică folosinţă, populare în rândul tinerilor datorită gamei largi de arome disponibile, au fost frecvent promovate ca o alternativă mai puţin dăunătoare la produsele tradiţionale din tutun.

Totuşi, aceste dispozitive conţin nicotină, o substanţă extrem de adictivă, iar riscurile pentru sănătatea tinerelor generaţii sunt tot mai îngrijorătoare.

Nora Melard, purtătoarea de cuvânt a Alianței pentru o Societate Fără Tutun din Belgia, subliniază faptul că „problema este că tinerii încep să utilizeze dispozitivele de vapat fără să știe care este conținutul lor de nicotină, iar nicotina dă dependență”.

Avem mărturii ale unor tineri care se trezesc noapte să tragă un puff. Este foarte îngrijorător”, spune Nora Melard.

Guvernul belgian a reacţionat rapid la această problemă, interzicând, printr-un proiect de lege aprobat în martie 2024 de Comisia Europeană, comercializarea ţigărilor electronice de unică folosinţă.

În acest context, Belgia îşi asumă un rol de lider în cadrul Uniunii Europene, contribuind astfel la obiectivul fixat de UE ca, până în 2024, numărul fumătorilor să scadă sub 5% din populaţie, faţă de aproximativ 25% în prezent.

Amendă de 100.000 de euro în Franța

Franţa urmează un parcurs similar. În luna septembrie 2024, a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru interzicerea ţigărilor electronice de unică folosinţă.

După intrarea în vigoare a legislaţiei, fabricarea, vânzarea sau distribuirea gratuită a acestor produse va fi interzisă în ambele ţări, iar încălcarea legii va atrage amenzi de până la 100.000 de euro.

Foto: Shutterstock


CITEȘTE ȘI: