Benu (APIA): Peste 80% din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitrați
Peste 80 la sută din parcelele agricole din România sunt „la limita încărcăturii” cu nitrați, susține directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, potrivit căruia nu există, însă, „pericol de poluare” din această cauză, scrie Mediafax.
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, a declarat, sâmbătă, la Reghin, la o conferință de instruire și informare privind exercițiul financiar bugetar 2014-2020, că 80 la sută din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitrați, atrăgând atenția celor peste o sută de fermieri prezenți să aibă grijă în ceea ce privește fertilizarea solului, transmite corespondentul Mediafax.
„E un avertisment din partea mea. Studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, vedem că peste 80 la sută din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitrați și trebuie verificat în fiecare an, de câte ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a îngrășămintelor și de gestionare a cerințelor minime. Concret, asta înseamnă inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitrați în sol. Asta înseamnă o bună și atentă gestionare a platformelor de gunoi, încărcătura pentru grajd pe care o au în gospodării să fie pentru numărul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grijă față de sursele de apă atunci când se administrează îngrășăminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apă, pentru zonele în pantă. Sunt foarte multe condiții pe care colegii mei le au într-un raport de control și pe care le verifică de câte ori au ocazia”, a spus Benu.
Potrivit șefului APIA, fermierii trebuie să fie conștienți că în anumite perioade ale anului nu trebuie să împrăștie îngrășăminte chimice pe terenuri, respectiv primăvara, la topirea zăpezilor, sau atunci când sunt ploi abundente.
Benu a afirmat că ultimul control a avut loc săptămâna trecută la două ferme foarte mari, care „știu să își gestioneze asemenea probleme” și la care exista un plan de fertilizare, rezultatele controlului fiind bune.
„Sunt însă și fermieri care au între un hectar și 15 hectare și pe care de acum încolo trebuie să avem grijă să îi informăm. Suntem la limită, la cea superioară. Dar așa e în toată Europa”, a spus Benu.
Acesta a precizat că în întreaga Europa s-a impus controlul parcelelor cu privire la „impactul la nitrați și nitriți”, întrucât „agricultura a fost acuzată că este un poluator”.
Șeful APIA a spus, totodată, că nu există riscuri din cauza încărcăturii mari cu nitrați a solulului, și nici „pericol de poluare”.