Prima pagină » Economic » Benzinarii au majorat prețul cu 2,5 % în ultima săptămână. Cu cât a urcat prețul benzinei în ultimii 15 ani

Benzinarii au majorat prețul cu 2,5 % în ultima săptămână. Cu cât a urcat prețul benzinei în ultimii 15 ani

Prețul celui mai vândut sortiment de benzină a urcat, la unele stații de benzină din Capitală, în ultimele zile, cu până la 14 bani pe litru, reiese din datele afișate de benzinari.

Până să scumpească masiv carburanții, de la 1 ianuarie anul viitor, ca urmare a măsurilor anunțate recent de Guvern, unii benzinari deja au majorat prețurile cu până la 14 bani, adică peste 2,5% în ultima săptămână. 

Prețul celui mai vândut sortiment de benzină a urcat, în ultimele zile, la unele stații de benzină din Capitală, cu până la 14 bani pe litru, reiese din datele afișate de benzinari.

De exemplu, la stația Petrom din Nicolae Grigorescu, din sectorul 3, prețul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 era joi de 5,71 lei pe litru, față de 5,57 lei pe litru cât era în urmă cu doar patru zile.

La stația Petrom din Titan, un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină costa joi 5,69 lei, cu 12 bani pe litru mai mult decât costa în urmă cu mai puțin de o săptămână.

Nu toate stațiile au scumpit combustibilul la pompă cu aceeași marjă. De exemplu, în zona Piața Muncii, prețul la pompă era joi, pe 21 noiembrie, de 5,60 lei pentru un litru, cu doar 2 bani pe litru mai mare decât pe 17 noiembrie.

Și în țară combustibilul s-a scumpit în ultimele zile. La Iași, prețul la pompă la stația companiei azere Socar România era joi de 5,39 lei pe litrul de benzină. La Oradea, un litru de benzină la stația Socar România este 5,49 lei, cu 14 bani pe litru mai mult decât pe era pe 16 noiembrie. 

Este justificată majorarea prețurilor acum? Constantin Tampiza, fostul directorul general al Lukoil România și reprezentant al președintelui grupului petrolier cu sediul la Moscova Vagit Alekperov, răspunde afirmativ, dând vina pe costurile mari cu rafinarea.

„În prezent, rafinarea petrolului nu este o activitate profitabilă, rafinăriile au costuri mari. De aceea, se justifică majorările de prețuri la pompă. Trebuie ca investitorii să fie înțeleși, ei investesc mult. Desigur, din punct de vedere al presiunii sociale, sunt probleme”, a declarat pentru gândul Constantin Tampiza, fostul directorul general al Lukoil România.

Întrebat cu cât estimează că va crește prețul carburanților, de la începutul anului viitor, ca urmare a schimbării modului de calcul a accizelor și introducerii unei accize suplimentare de 7 eurocenți pe litru de combustibil, Tampiza a evitat un răspuns. „Trebuie mai întâi să văd documentul Guvernului. Dar este clar că orice majorare de impozite va duce la o majorare de prețuri” , a spus Tampiza.

Cum a evoluat prețul benzinei

În ultimii 15 ani, litrul de benzină s-a scumpit de circa 22 de ori, iar motorina de 20 de ori, potrivit calculelor Ziarului Financiar

În februarie 1998, prețul unui litru de benzină premium fără plumb era de 2.900 de lei, adică echivalentul a 0,29 lei în prezent, potrivit unui comunicat Petrom de la acea dată. Astfel, cu banii pe care un consumator îi dă azi pe un litru de carburant, în 1998 putea să-și umple jumătate de rezervor.

Sursa Ziarul Financiar

De anul viitor, accizele aplicate carburanților vor fi majorare cu 7 eurocenți/litru. În același timp, modul de calcul al accizelor va fi modificat, urmând să fie raportat la inflație.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat la jumătatea lunii noiembrie că modificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanților vor genera o scumpire a prețului la benzină și motorină de 30-40 bani pe litru, în funcție de produs.

Guvernul așteaptă să încaseze la buget 1,1 miliarde lei din stabilirea unui mod de calcul al accizelor în lei, actualizat cu inflația, 810 milioane lei din creșterea accizelor la benzină, 1,8 miliarde lei din noile accize la motorină și 1,6 milioane lei din accizele la petrol lampant-kerosen.

Totalul încasărilor la bugetul de stat din accize este estimat la 22,8 miliarde lei, cu 15,74% mai mult comparativ cu nivelul de 19,7 miliarde lei prognozat pentru acest an.

Citește și