BERD a preluat 25% din capitalul companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat, miercuri, 25% din capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova, care deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.
BERD a intrat în acţionariatul companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condițiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care s-a angajat să majoreze capitalul social cu 20 milioane de euro, în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău, a anunțat Transgaz, într-un comunicat de presă.
Înființată în anul 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în această țară. În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA (Transgaz), compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.
Gazoductul Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România și Republica Moldova prin racordarea municipiului Chișinău la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României și orașul din Republica Moldova situat la graniță.
„Asocierea cu BERD este un motiv de mândrie pentru Transgaz și este, totodată, un semnal pozitiv atât pentru economia țării noastre, cât și pentru economia Republicii Moldova. Este și o dovadă o a faptului că SNTGN Transgaz SA reușește să ducă la îndeplinire cu succes, în condiții de eficiență, proiectele investiționale pe care le demarează. Tranzacția încheiată cu BERD reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD și TRANSGAZ, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susținerea programului de investiții strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare și la diversificarea surselor de gaze naturale”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect strategic pentru România și Republica Moldova.
”Am reușit să finalizăm această investiție, devenind totodată și prima companie multinațională românească din sectorul transportului gazelor naturale, contribuind la securitatea energetică regională”, a mai spus director Transgaz.