Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a modificat în sens pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusă față de cea înaintată de FMI și Guvern, de 1,5%, informează Mediafax.
„Până recent, economia României se îndrepta spre o creștere robustă în 2012, după o revenire în 2011. Totuși, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de încetinire asupra exporturilor României, iar în continuare, pentru următoarele luni, este probabilă o evoluție negativă. Criza din zona euro afectează România în principal prin relațiile bancare transfrontaliere”, se spune într-un raport prezentat vineri de BERD.
Instituția a înaintat în ianuarie o prognoză de plus 0,8% pentru creșterea economică a României în acest an, redusă atunci de la cifra de 1,1% prezentată în octombrie. În vara anului trecut, banca anticipa o creștere de 3,8% a PIB-ului României în 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar românesc este controlată de instituții financiare europene, cei mai mari jucători fiind după activele cumulate băncile din Austria, Grecia și Franța.
Totodată, zona euro este cea mai importantă piață de desfacere pentru exporturile României.
Economia zonei euro a evitat la limită în primul trimestru al acestui an intrarea în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat în primele trei luni, după scădere în ultimul trimestru al anului trecut.
Economia României a intrat însă în recesiune în primul trimestru, când a înregistrat o corecție de 0,1%, precedată de o scădere de 0,2% în ultimele trei luni din 2011.
Impasul politic din Grecia a crescut semnificativ probabilitatea ieșirii statului din zona euro, eveniment care ar avea consecințe devastatoare pentru sistemul financiar european, balanța fiscală a statelor din zona euro și băncile europene.
Totodată, incertitudinile privind criza din sistemul bancar spaniol amenință să împingă guvernul de la Madrid spre un acord de sprijin internațional cu UE și FMI, ale cărui surse de finanțare sunt greu de determinat în contextul situației fiscale dificile a majorității țărilor din zona euro.
Comisia Europeană (CE) a modificat estimarea de creștere economică a României pentru acest an de la 1,6% la 1,4%, potrivit prognozei economice de primăvară prezentată săptămâna trecută.
FMI și Guvernul estimează o creștere de 1,5% a PIB-ului României în 2012.
Pentru 2013, BERD anticipează o cerștere economică de 2,6% în România, mai modestă față de cifra propusă de CE, de 2,9%.
Creșterea economică medie din regiunea Europei de Sud-Est va fi în acest an de 1%, anticipează BERD, dar va urcaî n 2012 la 2,4%, potrivit raportului prezentat vineri privind perspectivele economice ale statelor unde activează banca.
În Europa Centrală și țările baltice, instituția a prevăzut o creștere economică medie de 1,6% pentru acest an, cu scăderi pentru Ungaria și Croația.