Biden își prezintă PRIORITĂȚILE pentru al doilea mandat, cu propuneri de majorare a taxelor corporative și de reducere a deficitului
Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat, luni, un proiect de buget în valoare de 7.300 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2025, cu planuri de reducere a datoriei suverane și de majorare a taxelor pentru corporații și pentru persoanele bogate.
Proiectul de buget, care nu are șanse de a fi aprobat de Congres în actuala configurație, are rolul de a fixa agenda economică și politică a președintelui Biden în perspectiva scrutinului prezidențial din noiembrie.
Președintele Biden a lăudat performanțele economice ale mandatului său.
”Economia a generat aproximativ 15 milioane de locuri de muncă, iar rata șomajului a rămas de doi ani sub nivelul de 4%, fiind un record în ultimii peste 50 de ani, în timp ce inflația a scăzut cu două-treimi. (…) Prioritatea economică principală a președintelui vizează reducerea costurilor pentru americanii care muncesc din greu”, anunță Casa Albă, în prezentarea planului bugetar.
Președintele Biden vrea reduceri de taxe, îmbunătățirea accesului la medicamente, facilitarea creditării pentru achiziția de locuințe și continuarea diminuării taxelor universitare. De asemenea, Biden speră să îmbunătățească accesul la servicii medicale și să reducă tarifele la utilități.
Reducerea deficitului bugetar
”Bugetul propune un plan de economisire de 3.000 de miliarde de dolari în următorii zece ani, prin forțarea oamenilor bogați și a corporațiilor să își achite cotele corecte și prin închiderea situațiilor de vid fiscal (…)”, precizează Președinția SUA.
Președintele Biden, membru al Partidului Democrat (centru-stânga), vrea să le impună un impozit de 25% persoanelor care au averi de peste 100 de milioane de dolari.
Impozitul corporativ ar urma să fie majorat la 28%, după ce a ajuns deja de la 15% la 21% în mandatul președintelui Biden.
Planul bugetar conține fonduri pentru ”contracararea provocărilor mondiale” și pentru ”apărarea democrației”.
”Bugetul continuă susținerea critică pentru Ucraina, pentru aliații din cadrul NATO și pentru alți parteneri europeni, prin prioritizarea finanțării în sensul suplimentării capabilităților și a disponibilității, în contextul continuării agresiunii ruse”, subliniază Casa Albă, precizând că sunt prevăzute fonduri și pentru Israel, precum și pentru aliații din zona Indo-Pacifică.
Congresmenii republicani se opun deja suplimentării cu peste 60 de miliarde de dolari a fondurilor pentru Ucraina, în acest context fiind afectate și fondurile pentru Israel și pentru Taiwan.
Foto: Profimedia
Citește și: