BILANȚUL controalelor ANPC: amenzi de 370.000 de lei și aproape o tonă de mezeluri retrase definitiv de pe piață

Publicat: 22 02. 2014, 12:52
Actualizat: 20 03. 2019, 18:52

UPDATE: Inspectorii ANPC au dat amenzi de 370.000 de lei în urma controalelor efectuale joi și vineri la 222 de operatori economici, după verificarea a 16,5 tone de produse din carne.

Vineri au fost controlate 184 de hipermarketuri din țară și a fost verificate 8,6 tone de produse. În urma verificărilor a fost oprită definitiv comercializarea a 778 de kilograme de mezeluri și s-au oprit temporar de la vânzare alte 2,4 tone de produse, potrivit unui comunicat emis de ANPC.

În total, inspectorii ANPC au dat în cursul zilei amenzi de 293.000 de lei.

Principalele nereguli găsite în timpul controalelor de joi și vineri au fost următoarele:

– ambalaj devidat cu afectarea caracteristicilor de siguranță ale producătorului;

– produse ambalate fără elemente de identificare ce au condus la concluzia că produsul este nesigur și au dus la scoaterea acestuia de la comercializare;

– neconcordanța între datele produsului original și cel feliat;

– capete de salam la care lipseau data durabilității minimale și elementele de caracterizare (județul Cluj), cu o culoare modificată atât la interior, cât și în profunzime, cu miros acru-alterat, în pungi devidate prin exprimări de lichid, ambalaj bombat, nespecific (București);

– prin afișarea steagului românesc pe produs de proveniență UE, chiar dacă era ambalat în România, se inducea ideea că este un produs românesc;

– neconcordanță între țara de origine (UE) care apărea în documente și prezentarea originii la raft, ca fiind un produs românesc.


UPDATE:  Aproximativ 100 de kilograme de mezeluri, majoritatea importate din Germania și reambalate la Brașov, au fost retrase, vineri, de inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor din mai multe magazine din Timișoara întrucât fie erau expirate, fie erau reambalate și neetichetate.

Inspectorul-șef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Timiș, Mihaela Ignat, a declarat corespondentului Mediafax că aproximativ 100 de kilograme de mezeluri importate din Germania și reambalate în Brașov au fost retrase din mari magazine din Timișoara în urma controalelor făcute după reclamația unui cumpărător.

„Au fost retrase aproximativ 100 de kilograme de produse vidate din magazine, mă refer aici la mezeluri. Acestea erau fie expirate, fie reambalate și nu au avut elemente de identificare pe etichete. Cele mai multe produse retrase au fost importate din Germania și ambalate la Brașov”, a declarat Mihaela Ignat.

Aceasta a precizat că și în zilele următoare vor fi controale în marile magazine din Timișoara și din întreg județul Timiș, la verificări participând 12 inspectori ai Autorității Sanitare-Veterinare.


Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) efectuează controale în marile lanțuri de hipermarketuri din țară, în urma unei reclamații făcute de către un timișean care cumpărase dintr-un magazin salam alterat.

Circa 8 tone de mezeluri au fost controlate doar joi seară, dintre care 2,6 tone de salam feliat au fost retrase definitiv de la comercializare pentru că aveau un aspect neconform și nu erau vidate corespunzător.

„Am mai oprit temporar de la comercializare 4,2 tone de mezeluri, reprezentând felii de salam și capete de salam”, au declarat pentru gândul reprezentanții ANPC, adăugând că hotărârea a fost luată pentru că ar fi existat suspiciunea de modificare a datei de valabilitate a produselor.

Alimentele ar fi trecut printr-un proces care le permitea extinderea datei de valabilitate, lucru care nu era menționat însă pe etichete. Salamul provenea însă din loturi diferite la care nu se cunoștea cu certitudine data de valabilitate sugerată de producător străin.

Ambalatorul a trecut astfel pe etichetă data de valabilitate aprilie 2014, însă unele documente arătau că produsele puteau fi comercializate doar până la finalul lunii februarie.

La ora actuală, se află în vizorul autorităților trei ambalatori din Brașov, Timiș și Sibiu, potrivit informațiilor obținute de gândul din partea ANPC. Aceștia ar fi distribuit produsele în principal în marile hipermarketuri din țară. Reprezentanții autorității dau însă asigurări că, în cazul în care o astfel de măsură va fi necesară, contralele ar putea fi extinse și în magazinele mici.

Până acum au fost date amenzi de 100.000 de lei.