Bilanțul pe 6 luni în domeniul Fondurilor Europene. Rovana Plumb: România se încadrează ÎN MEDIA EUROPEANĂ
Rovana Plumb susține că România se încadrează în media europeană, în ceea ce privește investiția de fonduri europene.
„Cifrele statistice arată faptul că România, acum când prezentăm bilanțul, se încadrează în media europeneană, aceasta fiind de 20%, iar rata de absorbție pe politica de coeziune, cu toate fondurile europene care sunt incluse, ating un nivel de peste 19%, vrem să depăsim în cel mai scurt timp media europeană”, a declarat Rovana Plumb.
„Efectiv în țară, pe fondurile care susțin politica de coeziune, au intrat 5,8 miliarde de euro. Limitele de finanțare deschise sunt în cuantum de 24,3 miliarde de euro, am pornit de la linii de finanțare din 30 iunie 2017, de la 15,9 miliarde de euro”, a adăugat Plumb.
Potrivit ministrului, contractele de finanțare semnate „au fost în valoare de 13,1 miliarde de euro, la data 20 iulie, plecând de la 2,5 miliarde de euro în 30 iunie 2017, iar plățile către beneficiari la 20 iulie 2018 sunt de 2,4 miliarde de euro, plecând de la 30 iunie de la 380 de milioane de euro”.
În privința proiectelor pentru sănătate, ministrul precizează că există „în momentul de față o alocare de 325 de milioane de euro, pe proiecte care sunt în implementare și care vin pe componenta de prevenție în domeniul sănătății, pentru beneficiari TBC și HIV SIDA 111.000 de beneficiari, screening și tratament precoce pentru cancerul la sân/col uterin 280.000 de beneficiari, hepatite 130.000 de beneficiari, mama și copilul 10.000 de beneficiari, iar ca număr de formare profesioniști, 60.000 de cadre medicale beneficiază de acest program”.
Potrivit ministrului, investițiile s-au axat pe programele „România angajează”, „România construiește”, „România crește verde” și „România crește inteligent”.
În programul „România angajează” au fost alocate 526 de milioane de euro pentru șomeri, 47.877 de beneficiari au primit prime de activare de 1.000 de lei, s-au acordat subvenții pentru ucenicie și stagii pentru 1.015 beneficiari de 2.250 de euro/lună.
„Tot în acest program, s-au acordat pentru reducerea abandonului școlar 50 de milioane de euro, care includ: bani de liceu, de care au beneficiat 76.000 de persoane cu un cuantum al bursei de 269 de lei/lună/elev”, a precizat ministrul.
În privința programului „România construiește„, ministrul Rovana Plumb a declarat că au fost înființate peste 7.600 de întreprinderi noi, 2.000 de IMM-uri sprijinite și 14.507 start-up-uri.
„Investim în cercetare, dezvoltare, inovare, de aceea, prin programul „România crește inteligent” care a atras 1,57 de miliarde de euro, 950 de milioane de euro, au fost repartizate pentru dezvoltarea de produse inovative, eco-nano-tehnologii, sănătate, mediu, energie, auto, spațiu și securitate, bioeconomie”, a adăugat ministrul.
Rovana Plumb a adăugat că prin programul „România crește verde„, au fost atrase 3,028 miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură de apă și apă uzată.
„Programul „România mai aproape de Europa” a atras 5,8 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, modernizare căi ferate 400 de km, drumuri noi 325 km și 9 km de linii de metrou, iar prin acestea, timpul de călătorie scade în medie cu 42% pe calea rutieră și cu 55% pe calea ferată”, a adăugat Rovana Plumb.
Ministrul a mai adăugat că au fost luate măsuri de simplificare și debirocratizare, privind gestionarea financiară a fondurilor europene, precizând mecanismul de prefinanțare, prin acordarea de tranșe până la 10% din valoarea proiectului, sau extinderea categoriilor de cheltuieli ce pot fi incluse în cererile de plată (salarii, subvenții și burse).