Activitățile companiilor din zona euro au atins cel mai mare nivel din ultimul an, ceea ce sugerează relansarea economică a Uniunii Europene, arată datele agenției de evaluare S&P Global, citate de grupul media Bloomberg.
Indicele privind puterea de achiziții a managerilor, realizat de S&P Global, a atins în mai punctajul de 52,3, depășind estimările analiștilor și situându-se peste pragul de 50 de puncte, ceea ce semnalează creștere economică în ultimele trei luni.
”Situația pare cât se poate de bună. Economia zonei euro se consolidează. În mod încurajator, noile comenzi sunt în creștere într-un ritm sănătos, iar încrederea companiilor este reflectată de ritmul stabil al angajărilor”, afirmă Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
Economia Germaniei a depășit așteptările, ceea ce confirmă performanțele producției, dar Franța pare să se îndrepte spre contracție.
”Oamenilor le place să compare performanțele economice, să arate cu degetul slăbiciunile și puterea, dar vestea bună este că cele două economii funcționează în tandem. Acest lucru înseamnă că există șanse mari ca Franța să recupereze teren în sectorul serviciilor, ceea ce ar plasa creșterea economică a zonei euro pe un bază mai solidă”, a subliniat Cyrus de la Rubia.
Perspectivele economice ale zonei euro s-au îmbunătățit semnificativ în zona euro după recesiunea produsă în a doua jumătate a anului trecut. Inflația se apropie de ținta de 2,0%, iar Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește de reducerea dobânzii de referință.
Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a afirmat că în ultima perioadă creșterea economică a zonei euro s-a intensificat.
”Observăm în acest moment o ușoară revigorare a economiei zonei euro. În același timp, inflația continuă să se retragă. În acest context, există motive de speranță că vom reveni la stabilitatea prețurilor fără a experimenta o recesiune”, a subliniat Isabel Schnabel.
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a semnalat, marți, că politica monetară în zona euro ar putea fi relaxată în iunie, dacă inflația se va îndrepta în mod clar spre ținta de 2,0%.
”Nu anticipez, nu fac niciun angajament, dar dacă datele pe care le vom primi consolidează nivelul de încredere că vom putea atinge o inflație de 2% pe termen mediu, ceea ce reprezintă obiectivul nostru, misiunea și datoria noastră, atunci există o probabilitate foarte mare” de reducere a dobânzii de referință la începutul lunii iunie, a declarat Christine Lagarde, într-un interviu acordat postului irlandez RTE.