Planul președintelui-ales al SUA, Donald Trump, de a impune tarife vamale generează instabilitate pe piețele globale, iar companiile americane și europene au accelerat comenzile, în timp ce firmele chineze depun eforturi pentru a găsi noi clienți, notează grupul media Bloomberg.
În întreaga lume, companiile nu așteaptă instalarea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie pentru a vedea ce țări și ce produse vor fi vizate de taxe comerciale.
”Amenințarea cu tarife vamale a declanșat o frenezie care riscă să creeze blocaje în rețelele internaționale de aprovizionare, pe fondul riscurilor costurilor mai mari și al perturbării activităților, dacă apare și un șoc economic”, comentează grupul media Bloomberg.
”Ne aflăm încă într-o perioadă de instabilitate. Va exista un nou flux în rețelele de aprovizionare”, explică Robert Krieger, președintele grupului logistic Krieger Worldwide, cu sediul în Los Angeles.
În efortul de a anticipa acțiunile lui Trump, anumite companii au accelerat comenzile, altele caută noi furnizori sau renegociază condițiile contractuale. Conform experților, noile presiuni se vor reflecta în primul rând asupra costurilor, inclusiv asupra tarifelor de transport, iar profiturile riscă să scadă, la fel și cheltuielile companiilor. În final, nota de plată va fi suportată de clienți.
”Problema este că, indiferent de acțiunile preventive, nu există garanții că strategiile aplicate de firme pentru atenuarea efectelor primul război comercial al lui Trump vor funcționa anul acesta. Trump a amenințat că va taxa produsele din China cu 10% în plus și că va impune tarife vamale de 25% pentru Canada și Mexic, ceea ce evidențiază că sunt vizați atât aliați, cât și adversari”, subliniază agenția Bloomberg.
În sistemul de producție chinez, companiile depun eforturi pentru a menține nivelul exporturilor, în timp ce firmele din Statele Unite și Europa accelerează comenzile și analizează posibilitatea majorării prețurilor.
”Un lucru pe are proprietarii de companii îl urăsc este incertitudinea”, afirmă Mike Roach, co-deținătorul companiei Paloma Clothing.
Conform unui studiu realizat de Institutul Oxford Economics, 65% dintre managerii companiilor se tem de izbucnirea unui război comercial în următorii doi ani, în timp ce 30% sunt îngrijorați de tensiunile dintre NATO și Rusia. Alte motive de îngrijorare sunt asociate conflictelor din Orientul Mijlociu, tensiunilor Chinei cu Taiwanul și potențialei crize din zona euro.
Foto: Profimedia
Citește și: