Bloomberg: Angajații companiei Huawei au colaborat cu armata chineză în proiecte de cercetare
În ultimii zece ani, angajați ai Huawei au colaborat cu membri ai diverselor structuri ale Armatei Populare de Eliberare în cel puțin zece proiecte de cercetare în domeniile inteligenței artificiale și sistemelor de telecomunicații. Printre proiecte se numără o acțiune a organismului de investigare din cadrul Comisiei Militare Centrale – consiliul de conducere al forțelor armate – de a identifica emoții prin analizarea comentariilor video. De asemenea, a existat colaborare și pentru o inițiativă a Universității Naționale chineze pentru Tehnologia Apărării de a găsi modalități pentru colectarea și analizarea imaginilor obținute prin sateliți și de localizare prin stabilirea coordonatelor geografice.
„Aceste proiecte reprezintă doar unele dintre studiile anunțate public care arată modul în care personalul celei mai mari companii de tehnologie informațională din China a colaborat cu Armata Populară de Eliberare în proiecte de cercetare din sfera potențial militară și de securitate”, notează agenția Bloomberg. Informațiile despre proiectele de colaborare dintre Huawei și armata chineză au fost obținute din publicații și baze de date din domeniul cercetării.
„Huawei nu are cunoștință despre angajați care publică proiecte de cercetare în mod individual. Huawei nu are colaborări în domeniul cercetării militare sau parteneriate cu instituții ale Armatei Populare de Eliberare. Huawei doar dezvoltă și produce echipamente de telecomunicații care sunt conforme cu standardele civile din întreaga lume, fără a fabrica produse în domeniul militar”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei chineze.
Ministerul Apărării de la Beijing a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Administrația Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane și a îndemnat țările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranței naționale. Washingtonul denunță presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofițer de telecomunicații în timpul stagiului militar.
Administrația Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu națiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.