Bloomberg: China pregătește un FOND tehnologic de 27 de miliarde de dolari, pentru a contracara presiunile SUA
Administrația de la Beijing intenționează să mobilizeze un fond de 27 de miliarde de dolari pentru stimularea industriei semiconductorilor, accelerând dezvoltarea tehnologică pentru contracararea campaniei SUA de blocare a ascensiunii Chinei, informează grupul media Bloomberg.
Fondul Național de Investiții în Industria Circuitelor Integrate mobilizează capital de la autoritățile guvernamentale locale și de la companii de stat, conform unor surse guvernamentale chineze.
Fondul de stat ar urma să devină funcțional în condițiile în care Statele Unite pregătesc intensificarea restricțiilor privind exporturile tehnologice, pentru a contracara dezvoltarea industriei de profil din China.
Crearea unui fond atât de amplu, coordonat direct de Ministerul Tehnologiei de la Beijing, semnalează persistența eforturilor de stimulare a celei mai mari piețe comerciale a semiconductorilor din lume.
Companiile Huawei Technologies și Semiconductor Manufacturing International încă sunt dependente de piese din Statele Unite, iar Beijingul are obiectivul de a atrage suficient capital pentru o serie de proiecte majore, un element central al abordării ”întregii națiuni”, fixat de președintele Xi Jinping.
China are deja un fond de subvenții tehnologice, creat în 2014 și având volumul de 45 de miliarde de dolari. Acum, vor fi create alte două instrumente de finanțare, care vor genera în plus 27 de miliarde de dolari.
În ultimele luni, Administrația de la Beijing s-a mobilizat pentru a contracara încercările Washingtonului de blocare a dezvoltării industriei tehnologice chineze. Statele Unite au îndemnat națiuni partenere, printre care Olanda, Germania, Coreea de Sud și Japonia, să intensifice restricțiile privind accesul Chinei la tehnologii bazate pe semiconductori și să limiteze exporturile chineze.
Wang Yi, ministrul chinez de Externe și consilier al președintelui Xi Jinping, a notat, joi, că relațiile dintre Beijing și Washington s-au îmbunătățit de la întâlnirea pe care liderul chinez a avut-o în noiembrie 2023 cu președintele SUA, Joe Biden.
Însă Wang Yi a avertizat că sancțiunile comerciale impuse de SUA pentru a bloca transferul de tehnologie sunt rezultatul unei ”percepții greșite” și se înscriu într-o politică de ”elaborare a diverselor tactici pentru suprimarea Chinei”.
”Aceste acțiuni au atins niveluri perplexe ale unei absurdități de neconceput. Dacă Statele Unite devin nervoase oricând aud cuvântul China, unde mai este încrederea unei națiuni mari?”, a declarat Wang Yi.
Foto: Profimedia
Citește și: