Prima pagină » Economic » BLOOMBERG: Concluziile Forumului de la Davos. Economia globală nu se îndreaptă spre normalitate, în contextul persistenței incertitudinii

BLOOMBERG: Concluziile Forumului de la Davos. Economia globală nu se îndreaptă spre normalitate, în contextul persistenței incertitudinii

BLOOMBERG: Concluziile Forumului de la Davos. Economia globală nu se îndreaptă spre normalitate, în contextul persistenței incertitudinii

Economia globală este într-un echilibru fragil, într-un context care tinde să fie mai favorabil, eclipsat însă de riscuri geopolitice, constată participanții la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform agenției Bloomberg.

Perspectivele scăderii inflației și intensificării ofertei în comerțul global le oferă investitorilor o anumită doză de încurajare, deși climatul este marcat de războaie și de populism, au constatat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), și alți participanți la una dintre ultimele conferințe ale Forumului Economic Mondial de la Davos.

”Am început să vedem o oarecare normalizare, dar în mod clar nu ne îndreptăm spre normalitate”, a subliniat Christine Lagarde.

În general, participanții la reuniunea de la Davos au încercat să fie încrezători privind perspectivele economice, notând că probabil va fi evitată o recesiune profundă, în pofida înăspririi fără precedent a politicilor monetare în eforturile de stabilizare a inflației.

Însă optimismul a fost subminat de situația geopolitică, marcată de războaiele dintre Ucraina și Rusia și dintre Israel și Hamas, de tensiunile din Marea Roșie și de faptul că Donald Trump este favorit pentru a fi candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidențial din SUA.

”Există foarte multă incertitudine asociată alegerilor din întreaga lume și posibilelor rezultate”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, directorul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

”Lumea într-adevăr se îndreaptă spre normalizare, dar în mod clar aceasta nu este normalitatea”, a subliniat Ngozi Okonjo-Iweala.

Referindu-se la perspectivele revenirii lui Trump în funcția de președinte al SUA, Christine Lagarde a cerut o abordare dură, argumentând că ”cea mai bună apărare este atacul”. Președintele BCE a pledat pentru consolidarea economiei Uniunii Europene, prin crearea unei ”piețe unice reale”.

Christian Lindner, ministrul german al Finanțelor, s-a declarat mai circumspect. ”Vorbim prea mult în Europa despre Donald Trump. Cea mai bună pregătire este să ne facem temele înaintea unui potențial nou mandat al lui Trump, iar acest lucru include capabilitățile de a ne apăra”, a subliniat el.

Citește și:

UE limitează la 10.000 de euro plățile în numerar /Noi obligații în sectorul criptomonedelor și în industria produselor de lux

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și