Bloomberg: Costurile serviciilor de creditare s-au dublat în Ungaria, îndreptându-se spre cel mai înalt nivel din UE
Cota plăților pentru servicii de creditare suverană s-a dublat în Ungaria până în trimestrul al treilea din 2023, existând riscul depășirii Italiei în clasamentul Uniunii Europene, informează agenția Bloomberg.
Plățile pentru dobânzi au crescut până la 2.500 de miliarde de forinți (7,1 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-septembrie 2023, de două ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2022, a anunțat miercuri Oficiul pentru Statistici de la Budapesta.
Recent, Banca centrală a Ungariei a estimat că valoarea costurilor asociate creditării suverane a crescut până la 4,3% din PIB în 2023, iar anul acesta ar putea scădea ușor la 4,2%. Dacă estimările se confirmă, Ungaria va avea cele mai mari costuri asociate finanțării în cadrul Uniunii Europene.
Potrivit datelor citate de agenția Bloomberg, Italia este pe locul al doilea, având costuri de creditare de 3,8% din PIB, urmată de Grecia (3,5% din PIB), Spania (2,4%), Polonia (2,1%), și România (1,6%). Cele mai reduse costuri ale serviciilor de finanțare le au Estonia, Lituania și Bulgaria (cote de 0,5%).
Miercuri, Ungaria a inițiat primele vânzări de obligațiuni în dolari de anul acesta, în efortul de a face față costurilor de finanțare din ce în ce mai ridicate. Guvernul de la Budapesta a intensificat, în 2023, împrumuturile externe, pentru a acoperi lipsa fondurilor comunitare, blocate de Uniunea Europeană din cauza disputelor cu premierul Viktor Orban privind corupția și statul de drept.
În contextul suspendării parțiale a finanțării din partea Uniunii Europene, Ungaria a intensificat și emiterea de forinți, ceea ce a contribuit la amplificarea inflației, care s-a apropiat de 18%.
Majorarea costurilor asociate creditelor externe se va transpune în dobânzi mai mari pentru populație, ceea ce ar stimula consumul intern după recesiunea din 2023, a apreciat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-un editorial publicat pe site-ul Index.hu.
Însă cresc și necesitățile financiare ale Ungariei, care, în noul context, vrea să vândă titluri de valoare în valută de aproape două miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, suplimentar față de euro-obligațiunile ecologice de 1,1 miliarde de dolari, conform directorului Agenției pentru Gestionarea Datoriilor, Zoltan Kurali.
Foto: Profimedia
Citește și:
Rezervele internaționale ale României au crescut cu peste 13 miliarde de euro în 2023. Cu cât s-a mărit valoarea aurului deținut de stat