Bloomberg: Decizia lui Macron de a convoca alegeri parlamentare periclitează ascensiunea PARISULUI ca centru financiar
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a depus eforturi intense în ultimii ani pentru a convinge grupurile bancare și managerii fondurilor de investiții să se stabilească la Paris după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), dar decizia convocării alegerilor parlamentare anticipate ar putea forța anumite entități din industria de profil să limiteze activitățile, comentează grupul media Bloomberg.
În ultimii ani, companii de rang mondial precum JPMorgan Chase & Co. și Bank of America au transferat active de miliarde de dolari și sute de angajați la Paris, mizând pe faptul că, la un moment dat, capitala Franței va rivaliza cu Londra și va deveni centru financiar european. Emmanuel Macron a estimat că stimularea sectorului financiar va crea 7.000 de locuri de muncă într-o industrie care a înregistrat venituri-record în contextul majorării dobânzilor bancare.
Tendințele nu se vor inversa pe termen scurt, dar, în discuții private, anumiți manageri de bănci admit că sunt îngrijorați de probleme precum permisele de lucru și cuantumul taxelor. Tranzacțiile ar putea stagna, iar firmele de investiții avertizează asupra consecințelor economice generate de astfel de măsuri.
Dacă alegerile vor fi câștigate de forțe politice extremiste, va exista un impact”, afirmă Stephane Rambosson, directorul grupului de consultanță Vici Advisory.
Parisul a fost unul dintre principalii beneficiari de pe urma Brexit, în contextul în care Macron și-a promovat reputația favorabilă afacerilor prin reducerea taxelor corporative și reformarea codului muncii. (…) Însă alegerile parlamentare anticipate care încep pe 30 iunie riscă să devină subiect de dispute pe tema politicilor economice ale președintelui Franței. Chiar dacă sunt greu de anticipat rezultatele alegerilor în două tururi, cel mai probabil rezultat, potrivit actualelor sondaje, arată un Parlament în care niciunul dintre principalele trei blocuri politice – partidul de extremă-dreapta Mobilizarea Națională, formațiunea de stânga Noul Front Popular sau alianța lui Macron – nu vor avea o majoritate clară. În funcție de cât de mult unul dintre aceste grupuri se va apropia de majoritate, va fi determinat gradul de instabilitate al politicii franceze”, notează editorialistul Alexandre Rajbhandari, într-un articol publicat în Bloomberg.
Incertitudinea asociată alegerilor a plasat comunitatea financiară în modul de așteptare. Cu toate acestea, chiar dacă va câștiga partidul de dreapta al lui Marine Le Pen, va fi dificil ca firmele să găsească o zonă mai bună în altă parte, ținând cont de faptul că forțele politice de extremă-dreapta sunt în ascensiune în numeroase țări europene”, explică Francesco Galietti, co-fondator al grupului de consultanță Policy Sonar, cu sediul la Roma.
Companiile sunt preocupate de riscul majorărilor de taxe
Până în prezent, niciuna dintre firmele stabilite la Paris după Brexit nu a indicat vreo schimbare, dat fiind că planurile de investiții pe termen lung nu sunt afectate de actuala situație de instabilitate. Însă, în discuții private, unii manageri au declarat că decizia lui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate din cauza eșecului în scrutinul europarlamentar i-a surprins neplăcut. Unele companii au inițiat deja discuții cu avocați și cu Guvernul Franței din cauza perspectivelor impunerii unor taxe suplimentare pe tranzacțiile financiare.
Partidul lui Marine Le Pen a semnalat că vrea renegocierea Acordului Schengen și oferirea de prioritate pe piața muncii cetățenilor francezi. În plus, atât forțele de extremă-dreapta, cât și cele de extremă-stânga probabil vor institui o taxă pe avuție, vor revizui taxele corporative, iar partidele de stânga ar putea majora impozitele pe tranzacții financiare.
Furnizorii de servicii financiare care s-au mutat în Franța în ultimii ani nu vor merge la Frankfurt doar din cauza rezultatelor alegerilor parlamentare. Dar îmi pot imagina că Frankfurt poate deveni mai atrăgător pentru noile companii care se vor muta de la Londra”, afirmă Carsten Brzeski, șeful diviziei de cercetări din cadrul ING Diba AG.
Foto: Profimedia
Citește și:
China avertizează Uniunea Europeană din cauza tarifelor vamale /„Ar putea declanșa RĂZBOI COMERCIAL”