Economia mondială are șanse mari să depășească actualele dificultăți prin evitarea efectelor grave, estimează miniștrii Finanțelor din Grupul statelor dezvoltate și emergente (G20), menționând printre riscuri scăderea bruscă a inflației.
”Notăm că probabilitatea unei stabilizări fără efecte grave a economiei globale a crescut. Riscurile asupra perspectivelor economiei mondiale sunt mai echilibrate. Printre riscuri se numără procesul scăderii inflației mai rapid decât era de așteptat”, arată un proiect al declarației reuniunii G20 din Brazilia, potrivit agenției Bloomberg.
Textul nu este final și ar putea fi modificat prin negocieri la reuniunea din Sao Paulo. Reuniunea G20 a fost marcată deja de disensiuni, mai ales în contextul abordării față de războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza, care au impact semnificativ asupra economiei mondiale.
Proiectul declarației face referire la ”conflictele din multe regiuni ale lumii”, fără a le menționa, precum și la ”tensiuni geoeconomice”.
”Inflația este în scădere în cele mai multe țări, datorită politicilor monetare adecvate, a relaxării blocajelor din rețelele de aprovizionare și a moderării prețurilor mărfurilor”, subliniază proiectul declarației G20.
Fondul Monetar Internațional a estimat, în ianuarie, că economia globală ar putea avea o creștere de 3,1% în 2024, menționând relansarea economică a Statelor Unite și programele de sprijin fiscal aplicate de China.
”Direcția SUA spre o depășire lină a crizei a contribuit la susținerea economiei mondiale”, a declarat marți, în Sao Paulo, Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei.
Oficialul american a admis că persistă riscurile economice, inclusiv din cauza prelungirii conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu. ”Inflația a scăzut în multe țări”, a notat Janet Yellen, fără însă a sugera că ar fi necesară relaxarea politicii monetare.
Din Grupul G20 fac parte și Rusia și China, ceea ce a generat disensiuni cu restul membrilor privind referirile la conflictul din Ucraina.
Citește și: