Bloomberg: Investitorii străini au retras sume-record din CHINA, pe fondul preocupărilor privind încetinirea activităților economice
Investitorii străini au retras un volum-record de fonduri din China în ultimul trimestru, ceea ce reflectă pesimismul profund privind starea celei de-a doua economii a lumii, comentează grupul media Bloomberg.
Cota investițiilor străine directe în China a scăzut cu aproape 15 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie, fiind abia a doua oară când balanța a fost negativă, conform datelor prezentate de Administrația de Stat chineză pentru Schimburi Străine. În cazul în care declinul continuă pentru restul anului, ar fi prima scădere netă a investițiilor de după anii 1990.
Investițiile străine în China au fost în scădere în ultimii ani, după vârful de 344 de miliarde de dolari atins în 2021.
”Încetinirea ritmului activităților economice și intensificarea tensiunilor geopolitice a forțat anumite companii să își reducă expunerile, iar trecerea rapidă la vehicule electrice în China a luat pe nepregătite anumite firme străine, care au fost nevoite să își diminueze investițiile”, subliniază grupul media Bloomberg.
Scăderile intervin în pofida eforturilor Beijingului de a atrage și a menține investițiile străine. Guvernul de la Beijing vrea să demonstreze că rămâne deschis afacerilor, în speranța că firmele străine vor aduce tehnologii avansate în China și vor opune rezistență presiunilor SUA de a se decupla de China.
Firmele străine reduc prezența în China, Beijingul intensifică investițiile în străinătate
În pofida eforturilor, datele Ministerului chinez al Comerțului relevă că, în prima jumătate a anului, investițiile străine directe au fost la cel mai scăzut nivel de la începerea pandemiei, în 2020.
În același timp, investițiile chineze în exterior au atins un volum-record de 71 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2024, în creștere cu 80% la nivel anual. Companiile chineze se concentrează pe fabrici de mașini electrice și acumulatori.
Datele arată și persistența anomaliilor în măsurarea surplusului comercial chinez, care a atins 87 de miliarde în trimestrul al doilea și 150 de miliarde în prima jumătate a anului.
Foto: Profimedia
Citește și: