Bloomberg: Italia vrea construirea unei baze pentru un PARTENERIAT pe termen lung cu Administrația Chinei

Publicat: 06 07. 2024, 08:15

Italia vrea să construiască ”un parteneriat pe termen lung” cu China, acesta fiind cel mai recent efort al Romei în ofensiva de a reintra în grațiile Beijingului după ieșirea din proiectul ”O centură, un Drum”, o inițiativă centrală a președintelui Xi Jinping.

”Suntem convinși că putem deschide o fază nouă și mai importantă în parteneriatul strategic dintre Italia și China. Este momentul potrivit să facem mai mult și mai bine”, a declarat Adolfo Urso, ministrul italian al Industriilor, într-un comunicat difuzat vineri, în cursul vizitei la Beijing.

Adolfo Urso s-a întâlnit cu oficiali chinezi și cu reprezentanți ai mediilor de afaceri, inclusiv cu membri ai conducerii producătorilor de mașini electrice Dongfeng Motor Group, Chery Automobile și CCIG.

Grupul CCIG a propus fabricarea de autobuze electrice în Italia. Pe agenda discuțiilor au fost o serie de proiecte de investiții chineze în străinătate, în special în domeniile energiilor regenerabile.

”Putem evolua spre un parteneriat industrial, mai ales în domeniul tehnologiilor ecologice, al mobilității electrice și în sectorul farmaceutic. Cred că toate acestea vor fi benefice pentru Europa”, a subliniat Adolfo Urso.

UE vrea reducerea dependenței de China, dar Italia încearcă relansarea relațiilor

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a decis anul trecut retragerea din proiectul chinez ”O Centură, un Drum”, dar, de atunci, depune eforturi pentru avansarea relațiilor cu Beijingul.

Recent, Edmondo Cirielli, adjunct al ministrului italian de Externe, a catalogat drept ”pragmatică, dar nu cinică” abordarea Italiei, care vrea intensificarea relațiilor economice și comerciale cu Beijingul.

”Decizia Italiei de aprofundare a relațiilor cu China intervine în contextul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au adoptat politici de reducere a riscurilor din rețelele de aprovizionare și vor reducerea dependenței de Beijing. Uniunea Europeană a lansat un efort masiv de reducere a riscurilor prin protejarea rețelelor de aprovizionare cu mărfuri și prin asigurarea accesului la materiale esențiale și la tehnologie, mai ales după ce Beijingul a oferit susținere Moscovei pentru războiul din Ucraina”, notează grupul media Bloomberg.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania încheie CRIZA guvernamentală. Scholz semnează un acord de principiu asupra bugetului pe 2025