Activitățile din sectorul privat au avansat semnificativ în zona euro, atingând cel mai înalt nivel din ultimele 11 luni, impulsionate de performanțele serviciilor și de relansarea economiei germane, deși fluctuațiile prețurilor generează preocupări pentru Banca Centrală Europeană (BCE), conform grupului media Bloomberg.
Datele despre Indicele puterii de achiziție a managerilor, prezentate de agenția de evaluare S&P Global, arată un punctaj care atinge 51,4 în aprilie, peste nivelul de 50,7 puncte estimat de analiști și depășind pentru a doua lună pragul de 50 de puncte, care indică expansiune economică.
Germania a depășit limita de 50 de puncte pentru prima dată începând din iunie 2023, anulând așteptările economiștilor, care anticipau încetinirea activităților.
Cifrele pozitive sugerează că zona euro probabil va avea o creștere economică de 0,3% în trimestrul al doilea al anului, după performanțele asemănătoare din primul trimestru, afirmă Cyrus de la Rubia, economist-șef la Banca Comercială din Hamburg.
Activitățile sectorului privat din Germania au progresat pentru prima dată în ultimele zece luni, stimulate de servicii. În schimb, producția a continuat să scadă, deși într-un ritm mai puțin intens decât în martie.
”Se pare că recesiunea s-a concentrat predominant asupra producției, în timp ce economia generală probabil a evitat la limită o astfel de scădere. Sectorul serviciilor ar putea fi un catalizator al economiei generale”, argumentează Cyrus de la Rubia.
După scăderea din ultimul trimestru al anului 2023, Germania risca intrarea în recesiune la începutul anului, dar Banca centrală (Bundesbank) a anunțat o creștere economică ușoară datorită relansării producției industriale, a exporturilor și a construcțiilor.
Cyrus de la Rubia a notat că simulările în timp real indică o creștere economică a Germaniei de 0,1% în primul trimestru, urmată de 0,2% în al doilea.
Și Franța are activități mai performante, situația economică fiind stabilă, după zece luni de scădere. Serviciile sunt principalul factor de creștere, în timp ce comenzile în sectorul producției sunt în scădere.
”Serviciile sunt motorul economiei, producția rămâne neperformantă, dar ne așteptăm să urmeze curând direcția serviciilor. Totuși, în acest moment, activitățile de producție întârzie relansarea economică generală”, afirmă Norman Liebke, economist la Banca Comercială Hamburg.
Îmbunătățirea situației economice în Germania și Franța este eclipsată de presiunile mai puternice asupra prețurilor, o potențială sursă de îngrijorare pentru oficialii Băncii Centrale Europene, care pregătesc prima reducere a dobânzilor în iunie. Evoluțiile sunt generate de sectorul serviciilor, unde principalul factor este reprezentat de majorările salariale.
Foto: Profimedia
Citește și: