Activitățile de producție în China s-au intensificat în martie, după cinci luni de încetinire, ceea ce ar putea semnala relansarea sectorului industrial, favorizând accelerarea economiei generale, potrivit grupului media Bloomberg.
Indexul puterii de achiziție a managerilor a atins punctajul de 50,8, cel mai mare nivel de anul acesta, recompensând eforturile liderilor politici, care speră să restabilească încrederea în a doua economie a lumii.
Rezultatele activităților industriale ale Chinei au fost în ianuarie și februarie cele mai bune din ultimii doi ani, pe fondul intensificării exporturilor.
”Sectorul industrial pare a fi rezilient, ajutat parțial de exporturile puternice. În cazul în care cresc veniturile fiscale și exporturile rămân puternice, impulsul economic s-ar putea intensifica”, afirmă Zhang Zhiwei, economist-șef la grupul Pinpoint Asset Management.
Indexul serviciilor a fost la nivelul de 53 de puncte în martie, peste estimările de 51,5. Orice punctaj peste 50 indică o creștere, iar punctajul sub 50 arată scădere.
”Și indexul serviciilor evidențiază că firmele au încredere și așteptări privind viitoarele oportunități de afaceri”, afirmă Bruce Pang, economist-șef la grupul Jones Lang LaSalle Inc.
Exporturile Chinei au evoluat cu 7,1% în ianuarie și februarie, relansând speranțele intensificării economiei generale, după ce, în ultimul an, Beijingul a fost afectat de cererea slabă din partea principalilor parteneri economici, pe fondul sancțiunilor internaționale.
În martie, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a admis că există un mediu comercial ”sălbatic”, marcat de restricții.
Starea sectorului imobiliar continuă să obstrucționeze economia Chinei, în condițiile în care investițiile au scăzut cu 9%, iar valoarea locuințelor s-a diminuat cu 33% în ianuarie-februarie.
Foto: Profimedia
Citește și:
Bază militară din Eilat, atacată de o DRONĂ lansată din Irak /Benjamin Netanyahu a fost operat
Ministrul Economiei: Aderarea României la SCHENGEN înseamnă o creştere a numărului de turişti