Noile reglementări ale Uniunii Europene din domeniul tehnologic, inclusiv privind utilizarea sistemelor de inteligență artificială, au rolul de a intensifica transparența și de a gestiona riscurile, dar ar putea avea ca efect amplificarea decalajului în raport cu Statele Unite, comentează grupul media Bloomberg.
”Măsurile în valoare de 15 miliarde de euro pregătite de UE împotriva marilor grupuri tehnologice se apropie de finalizare, conținând reglementări în domeniul inteligenței artificiale, în contextul în care companii de profil, precum Microsoft și Nvidia, testează răbdarea piețelor după o serie de investiții majore. Noile reglementări au rolul de a intensifica transparența și a gestiona riscurile generate de falsuri, promovând, în același timp, investițiile și inovarea într-o zonă în care lipsesc marile firme tehnologice. Încălcările vor aduce amenzi de până la 7% din cifra de afaceri globală. Dar există riscul ca noile reglementări să amplifice discrepanțele tehnologice la nivel transatlantic”, notează editorialistul Lionel Laurent, într-un articol publicat de grupul media Bloomberg.
În loc să speculeze oportunitățile oferite de grupurile tehnologice americane, companiile europene de tip start-up se plâng de complexitatea Legii UE privind inteligența artificială. În plus, apar riscuri de birocrație suplimentară și norme privind respectarea legilor de drepturi de autor.
”Poate că standardele au fost stabilite prea sus. Anumite companii din Europa ar putea constata că nu există suficientă certitudine legală”, afirmă un expert în domeniul inteligenței artificiale, Gabriele Mazzini.
Specialistul se teme că marile companii americane au la dispoziție suficiente resurse financiare pentru a face față complexității situației, inclusiv prin plata amenzilor decise de Comisia Europeană.
În ultimii ani, oficiali de rang înalt și tehnocrați, precum Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, au atras atenția că Uniunea Europeană reglementează prea mult, în timp ce alții inovează, cerând intensificarea productivității prin folosirea noilor tehnologii, inclusiv a sistemelor de inteligență artificială.
”Însă echilibrul între efectele negative și beneficii încă poate fi îmbunătățit. O idee ar fi ajutarea firmelor mai mici să suporte povara financiară a costurilor de conformare. (…) O altă idee ar fi impunerea unei clauze de excepție asupra contractelor privind noile tehnologii”, concluzionează editorialistul Lionel Laurent.
Foto: Profimedia
Citește și: