Bloomberg: UE își testează forța prin impunerea de taxe vamale mașinilor electrice din China, dar apare riscul RIPOSTEI simetrice
Uniunea Europeană a activat unul dintre cele mai puternice instrumente economice împotriva Chinei, impunând tarife asupra vehiculelor electrice, printr-o manevră care amplifică riscurile măsurilor de retorsiune, cu efecte asupra consumatorilor și companiilor din Europa, notează grupul media Bloomberg.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri inițiativa Comisiei Europene de a impune taxe vamale de până la 45% vehiculelor electrice din China, argumentând că Beijingul acordă subvenții masive în mod incorect.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat acum câteva zile că modelul economic al UE trebuie ”reconfigurat”, semnalând că apar riscuri existențiale din cauza competiției și investițiilor Statelor Unite și Chinei. Liderii statelor europene urmează să prezinte luna viitoare un plan de intensificare a competitivității. Anterior, Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) și fost premier al Italiei, a exprimat preocupări simulare în raportul privind competitivitatea UE. El a avertizat că UE riscă o ”agonie lentă” dacă nu face investiții pentru transformarea economică, în contextul competiției dure generate de China și Statele Unite.
Analiști: UE vrea contracararea practicilor comerciale incorecte, dar Beijingul va reacționa
”Decizia UE marchează un moment crucial pentru viitorul relațiilor UE-China. Acțiunea oferă un impuls pentru abordarea distorsiunilor piețelor, a dependențelor esențiale și a provocărilor de securitate”, afirmă Janka Oertel, directorul Consiliului European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations).
Analiști citați de Bloomberg cred că Administrația Chinei va riposta proporțional la taxele vamale impuse de Bruxelles, probabil vizând exporturile europene de produse agricole.
”Fiind cel mai mare bloc comercial din lume, Uniunea Europeană este principalul beneficiar al multilateralismului. Dar mediul internațional ostil, marcat de rivalitatea Statelor Unite și a Chinei și de lupta pentru materii prime, forțează UE să își regândească abordarea”, constată grupul media Bloomberg.
Măsurile protecționiste riscă să fie suportate de consumatorii europeni
Uniunea Europeană se confruntă de câțiva ani cu șocuri inflaționiste, iar taxele vamale impuse Chinei generează riscuri suplimentare. De altfel, Banca Mondială a avertizat în august că măsurile protecționiste generează costuri suplimentare, astfel că producătorii ar putea fi nevoiți să le ceară clienților să suporte prețul.
Guvernul Germaniei a încercat să tempereze situația, semnalând că nu vrea război comercial cu Beijingul.
”Noi vrem un mediu concurențial corect, nu un război comercial. De aceea, este necesară o soluție negociată”, a afirmat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.
Foto: Profimedia
Citește și: