OTP și Banca Transilvania sunt mai aproape de o înțelegere după ce directorii celor două instituții de credit s-au întâlnit săptămâna trecută, relatează Bloomberg. Potrivit publicației de specialitate, OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, vinde unități acolo unde are o cotă de piață limitată.
OTP Bank este pe cale să-și vândă unitatea din România către Banca Transilvania SA în primul trimestru, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, scrie Bloomberg.
Un acord ar putea fi anunțat în curând, au spus două surse, în timp ce o a treia a spus că acordul va fi anunțat înainte de sfârșitul primului trimestru.
Potrivit sursei citate, tranzacția este evaluată de firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, la 350 de milioane de euro.
Tranzacția, dacă este convenită oficial de cele două bănci, una cu capital majoritar străin și una cu capital privat integral românesc, trebuie aprobată de Consiliul Concurenței și Banca Națională a României.
Așa este cazul tranzacției prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A, situație analizată de Consiliul Concurenței, după cum a anunțat pe 5 ianuarie. Conform estimărilor inițiale citate de Bloomberg, First Bank ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. JC Flowers & Co cumpărare First Bank de la grecii de la Piraeus Bank, în 2018.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere. Este vorba de active de 133,96 de miliarde de lei, care înseamnă o cotă de 19,79% din piață, potrivit celor mai recente date ale BNR, la 31 decembrie 2022.
De cealaltă parte, OTP Bank, cu capital majoritar străin, avea active nete bilanțiere de 19,88 de miliarde de lei, respectiv 2,84% din piață.
Per ansamblu, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc însumau 701 de miliarde de lei, în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021.
Numărul instituțiilor de credit care activau atunci în România se redusese pe parcursul anului 2022, de la 34 la 32 de instituții de credit, modificările intervenite fiind determinate de:
▪ în octombrie 2022, Vista Bank a finalizat fuziunea cu Crédit Agricole România, proces început în septembrie 2021, când Vista Bank S.A. a achiziționat banca Crédit Agricole România S.A.;
▪ în decembrie 2022 s-a încheiat procesul de fuziune prin absorbție dintre EximBank (bancă deținută de statul român prin Ministerul Finanțelor) și Banca Românească.
Cota de piață în funcție de activul net, deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar de stat, s-a majorat de la 11,4% la 31 decembrie 2021 la 12,1% la 31 decembrie 2022. În același timp, ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus de la 56 % la 55,9%.