Zona euro s-ar putea confrunta cu prima recesiune produsă după criza pandemiei, în contextul scăderii activităților economice în ultimul trimestru al anului, conform estimărilor analiștilor citați de grupul media Bloomberg.
Analiștii se așteaptă la o scădere economică de 0,1% în perioada octombrie-decembrie, reprezentând o revizuire în scădere a proiecției anterioare, care indica stagnare economică în zona euro. Anterior, datele oficiale au confirmat scădere economică de 0,1% în trimestrul al treilea. La începutul anului 2024 este așteptată o relansare ușoară a economiei zonei euro.
”Avem dubii că ne aflăm la începutul unei relansări. Însă tendințele rămân puternice, mai ales cele generate de majorarea masivă a dobânzilor”, declară Joerg Angele, economist la grupul Bantleon Bank.
Principalul punct de vulnerabilitate îl reprezintă economia Germaniei, cea mai mare din Europa, care depune eforturi pentru depășirea problemelor din sectorul producției. Afectată de o criză bugetară și de reducerea cererii pe piețele globale, Germania ar urma să aibă o scădere economică de 0,2% în trimestrul al patrulea, peste declinul de 0,1% prefigurat inițial.
Rezultatele prezentate în urma analizelor Bloomberg intră în contradicție cu proiecțiile Comisiei Europene, care arată că zona euro ar urma să revină la creștere economică în ultimul trimestru al anului, pe fondul scăderii inflației și consolidării pieței muncii.
Datele Oficiului pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) atribuie fragilitatea recentă din zona euro modificării stocurilor de marfă, deși consumul privat rămâne puternic. Dar, potrivit analiștilor, o problemă majoră o reprezintă reducerea producției industriale.
Comisia Europeană a constatat, la jumătatea lunii noiembrie, că ritmul creșterii economice în Uniunea Europeană încetinește, în contextul intensificării incertitudinii la nivel internațional. ”Economia europeană și-a pierdut impulsul anul acesta, în contextul costurilor mari de trai, al cererii externe slabe și al înăspririi politicii monetare. Deși activitățile economice ar urma să se redreseze gradual, Prognoza de toamnă a Comisiei Europene constă într-o revizuire în scădere a creșterii PIB-ului UE comparativ cu proiecțiile din vară. (…) Creșterea PIB-ului în 2023 ar urma să fie de 0,6% atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, cu 0,2% sub proiecțiile din vară”” a admis Comisia Europeană. Activitățile economice ar urma să se relanseze în 2024, când este așteptată o creștere economică de 1,3% în zona euro, deși cu 0,1% mai slabă decât estimările din vară.
Citește și: