BNR a cerut mereu statut independent, dar nu are inițiativă legislativă
„În fiecare an, banca centrală a subliniat această necesitate a schimbării statutului BNR, în sensul întăririi independenței sale față de factorul politic, dar instituția nu are inițiativă legislativă pentru a o obține”, a declarat Dan Suciu, după ce senatorul PNL Florin Cîțu a semnalat că independența BNR este cerută imperativ chiar de Comisia Europeană (CE) și de Banca Centrală Europeană (BCE). „Din păcate, am văzut propuneri care subminau independența băncii centrale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR, exemplificând recentele inițiative legislative lansate de senatorul Daniel Zamfir.
„Independența băncii centrale constă și în consolidarea patrimoniului său”, a mai spus Dan Suciu, în contextul controverselor legate de administrarea complexului sportiv Arenele BNR.
Ultimul episod în care Ministerul Finanțelor a participat la o întrunire a conducerii BNR s-a consumat când Ionuț Mișa a avut o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu, pe 3 octombrie 2017, însă ministrul de atunci al Finanțelor nu participase la ședința Consiuliului de Administrație al băncii centrale (deși statutul i-ar fi permis), lucru care a fost precizat ulterior de Mugur Isărescu.
Senatorul PNL Florin Cîțu a anunțat, luni, pe Facebook, că oficialii Comisiei Europene și ai Băncii Centrale Europene ar fi cerut modificarea statutului Băncii Naționale a României astfel încât să fie întărită politica monetară față de intervenția politicului.
„CE și BCE intervin și cer modificarea statului BNR. Asta și după ce Dragnea și gașca lui au atacat banca centrală în discursul public și au încercat să influențeze politica monetară printr-o scrisoare amenințătoare adresată conducerii BNR”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Prima și cea mai importantă cerință din partea Comisiei Europene, potrivit liberalului, este ca „Ministerul Finanțelor Publice nu trebuie să mai participe la ședințele de politică monetară, nici măcar ca observator”, a mai arătat Florin Cîțu.