Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în prima ședință din 2013 menținerea dobânzii cheie de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an.
În primele trei luni ale anului trecut, BNR a redus rata dobânzii de politică monetară de trei ori, cu 0,25 de puncte procentuale de fiecare dată, de la nivelul de 6% în noiembrie 2011, la 5,25% din martie 2012.
Rata dobânzii de politică monetară este cea care „dă tonul” dobânzilor practicate de băncile comericale din România.
În ședința din 7 ianuarie 2013, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât următoarele:
– Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an;
– Gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar;
– Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Membru CA: Este nevoie de „regândirea echilibrată a obiectivelor, a misiunii și a rolului” BNR
Vineri, Nicolae Dănilă, membru CA la BNR și profesor doctor în economie, a făcut o serie de precizări pentru Ziarul Financiar cu privire la politica monetară a băncii centrale. Mai exact, Dănilă propunea „regândirea echilibrată a obiecÂtivelor, a misiunii și a rolului băncii cenÂtrale”, în contextul stagnării economiei.
Este pentru prima dată când un membru al consiliului de adÂministrație al BNR se exprimă cu privire la nevoia unor schimbări în abordările de politică monetară.
„Nu trebuie să ne sperie în etapa actuală reaÂliÂzarea unei creșteri ecoÂnoÂmice inclusive (conÂcept care vizează creșterea ecoÂnomică „pentru toți”, având ca țintă creșÂterea graÂdului de ocupare, reducerea sărăÂciei și îmbunăÂtățirea niÂvelului de trai n.r.) chiar în condițiile unei inflații mai mari decât țintele pe care ni le-am propus. Este adevărat că pe termen lung banca centrală este cea care staÂbilește și deterÂmină în principal trendul și nivelul inflației – de unde încreÂderea și aștepÂtările pe termen lung în privința inflației, dar scăderea șomajului pe termen lung treÂbuie să fie determinată în special de factori și reforme structurale, ca și de o flexibilitate a pieței muncii, ceea ce implică conÂsolidare fiscală și reforme ecoÂnomice”, a declarat el pentru Ziarul Financiar.
Ulterior, în ediția de luni, 7 ianuarie, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, a precizat că BNR nu a dorit să dea niciun mesaj „în întâmpinarea” ședinței CA.
„Mulți dintre cei care m-au sunat m-au întrebat dacă nu cumva BNR a vrut să dea un mesaj «în întâmpinarea» ședinței din 7 ianuarie a CA. În toată lumea, foruri sau instituții importante, înaintea unor decizii, testează uneori opinia publică scoțând în față o voce din conducerea colectivă. BNR nu a folosit în nicio împrejurare o astfel de practică. Nici altă dată și nici acum”, a explicat Vasilescu în Ziarul Financiar.
Evoluția ratelor dobânzilor de politică monetară
Evoluția dobânzilor practicate de bănci pentru creditele și depozitele în lei
Evoluția dobânzilor practicate de bănci pentru creditele și depozitele în euro
Surse date: BNR