Banca Națională a României (BNR) a împrumutat luni nouă bănci comerciale cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro), oferind astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitații repo.
Fondurile au fost acordate pentru o perioadă de șapte zile, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
O sumă mai mare decât cea de luni a fost acordată de banca centrală în 1 februarie 2010, când 16 bănci au împrumutat 9,24 miliarde lei. Atunci dobânda a fost de 7,5% pe an.
Potrivit dealerilor numărul de participanți și suma acordată de BNR au crescut luni deoarece dobânzile la care băncile se împrumută între ele au crescut și au ajuns foarte aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR de 5,25% pe an. Băncile comerciale au afișat luni dimineață dobânzi de 4,78% – 5,28% pe an pentru plasamentele cu scadență la o săptămână, în scădere ușoară de la nivelurile de vineri, de 5,05% – 5,55%.
Astfel, pentru unele bănci este mai ieftin să se împrumute de la BNR decât să apeleze la împrumuturi de la alte bănci comerciale.
Nivelurile dobânzilor sunt în continuare ridicate ca urmare a intervențiilor valutare din ședințele precedente realizate de BNR, care a vândut euro și a retras lei din piață, pentru a tempera deprecierea monedei naționale.
La precedenta licitație repo, banca centrală a împrumutat patru bănci cu 5,4 miliarde lei (1,2 miliarde euro), tot pentru șapte zile.
Prin astfel de operațiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat.
Banca centrală acordă băncilor împrumuturi în lei și prin operațiuni repo și lombard, iar de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitație de tip repo.
În schimb, băncile au apelat la facilitatea lombard de la BNR doar în aprilie, pentru prima dată în acest an, când au atras credite pe termen scurt în sumă de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro), la un cost superior celui din piață, de 9,25%.