BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: „Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe”

BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe
Publicat: 23/05/2012, 16:43
Actualizat: 23/05/2012, 17:50

Noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veștile rele” din zona euro, iar în aceste condiții eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deși BNR folosește instrumentarul adecvat și leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă, afirmă Adrian Vasilescu, informează Mediafax.

„Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzată, ca și în zilele de 8-16 mai, în principal de veștile rele venite din zona euro. În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piața valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendință, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influența unor informații dacă nu liniștitoare cel puțin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa știrilor și-a schimbat trendul și pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

„Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe. Pe bună dreptate, numeroși analiști au precizat că, în astfel de împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. Banca Națională a României, care monitorizează cu mare atenție evenimentele, folosește instrumentarul adecvat pentru ca șocurile provocate să aibă durată scurtă și intensitate minimă. Dovadă că miercuri 23 mai, ca și în toate celelalte zile de după 8 mai, deprecierea leului a fost minimă, iar în această perioadă leul a pierdut numai 1,26%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% iar coroana cehă cu 1,85%. Leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă în față șocurilor externe”, a comentat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susține că ședința de miercuri a fost agitată pe toate piețele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC, care opina că „în cazul ieșirii Greciei din zona euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.

„Șocul s-a resimțit instantaneu. Euro s-a depreciat față de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul și coroana s-au depreciat și mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari și că o declarație, chiar și în condițiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulți de dacă, subliniind că totuși scenariul divorțului Greciei de euro «este puțin probabil să se materializeze», undele șocului produs s-au derulat repede și pe spații largi”, a completat Vasilescu.

În ședința de miercuri cursul euro a urcat de 4,34 zloți la 4,37zloți, de la 298 forinți la 302 forinți , și de la 25,25 coroane cehe la 25,50 coroane cehe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor