BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: „Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe”

BNR a publicat un comunicat de presă pentru a explica deprecierea leului: Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe
Publicat: 23/05/2012, 16:43
Actualizat: 23/05/2012, 17:50

Noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veștile rele” din zona euro, iar în aceste condiții eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deși BNR folosește instrumentarul adecvat și leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă, afirmă Adrian Vasilescu, informează Mediafax.

„Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzată, ca și în zilele de 8-16 mai, în principal de veștile rele venite din zona euro. În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piața valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendință, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influența unor informații dacă nu liniștitoare cel puțin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa știrilor și-a schimbat trendul și pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți, iar dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului.

„Opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mișcări imediate și violente în piețe. Pe bună dreptate, numeroși analiști au precizat că, în astfel de împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. Banca Națională a României, care monitorizează cu mare atenție evenimentele, folosește instrumentarul adecvat pentru ca șocurile provocate să aibă durată scurtă și intensitate minimă. Dovadă că miercuri 23 mai, ca și în toate celelalte zile de după 8 mai, deprecierea leului a fost minimă, iar în această perioadă leul a pierdut numai 1,26%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% iar coroana cehă cu 1,85%. Leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă în față șocurilor externe”, a comentat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susține că ședința de miercuri a fost agitată pe toate piețele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC, care opina că „în cazul ieșirii Greciei din zona euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.

„Șocul s-a resimțit instantaneu. Euro s-a depreciat față de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul și coroana s-au depreciat și mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari și că o declarație, chiar și în condițiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulți de dacă, subliniind că totuși scenariul divorțului Greciei de euro «este puțin probabil să se materializeze», undele șocului produs s-au derulat repede și pe spații largi”, a completat Vasilescu.

În ședința de miercuri cursul euro a urcat de 4,34 zloți la 4,37zloți, de la 298 forinți la 302 forinți , și de la 25,25 coroane cehe la 25,50 coroane cehe.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă