BNR a redus dobânda cheie de la 5% la 4,5% pe an și a menținut ratele rezervelor minime
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decât se așteptau analiștii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%, banca centrală menținând totodată ratele rezervelor minime.
CA al BNR a aprobat și raportul trimestrial asupra inflației, care va fi prezentat miercuri într-o conferință de presă.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va prezenta luni, 5 august, comunicatul detaliat pe tema ședinței CA, într-un briefing de presă.
Cei mai mulți analiști financiar-bancari credeau că BNR va reduce luni dobânda de politică monetară de la 5% la 4,75%. Ei anticipau, totodată, că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate atât pentru pasivele în lei, cât și pentru cele în valută.
„Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanți la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,75% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară din 5 august. Restul participanților la sondaj estimează păstrarea dobânzii la nivelul de 5%”, arata asociația, joi, într-un comunicat.
Analiștii se așteptau ca dobânda să scadă la 4,5% în decembrie și la 4,25% până în decembrie 2014.
Scăderea dobânzii de politică monetară până la finalul acestui an era estimată de toți participanții la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 se încadrează între un minim de 3,5% și un maxim de 4,50%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 și apoi reduse la 12% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20%, atât în anul 2013 cât și în anul 2014, conform opiniei majorității participanților la sondaj.
BNR a redus la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum și rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
Totodată, CA al băncii centrale a a menținut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută și 15% în lei.