BNR a redus dobânda „cheie” de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%

BNR a redus dobânda cheie de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%
Publicat: 30/09/2013, 13:23
Actualizat: 16/02/2016, 07:54

Consiliul de Administrație al BNR a decis, luni, să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 4,25%, în linie cu așteptările analiștilor, și a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele în lei și 20% pentru cele în euro.

„În ședința din 30 septembrie 2013, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,25 la sută pe an de la 4,5 la sută începând cu data de 1 octombrie 2013, gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Totodată, BNR va monitoriza atent evoluțiile interne și ale mediului economic internațional, astfel încât să asigure stabilitatea prețurilor pe termen mediu și stabilitatea financiară, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare și utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune.

Analiștii financiari apreciază că dobânda cheie ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013.

Banca centrală s-a angajat în scrisoarea de intenție transmisă Fondului Monetar Internațional să nu reducă dobânda atât timp cât inflația nu reintră în intervalul țintit și nu există condiții de piață adverse, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie, la ultima ședință de politică monetară din acest an, când va aproba și raportul asupra inflației pentru trimestrul al treilea.

„Vom monitoriza îndeaproape evoluțiile inflației în urma acestor pași de relaxare și vom avea în vedere scăderea treptată a ratei de politică doar în eventualitatea în care inflația scade în interiorul intervalului țintit de noi, conform proiecției, anticipațiile inflaționiste rămân ferm ancorate și condițiile de piață permit acest lucru”, se arată în forma finală a scrisorii de intenție.

La precedenta ședință de politică monetară, din 5 august, CA al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an.

De asemenea, Banca Națională se angajează față de FMI să reducă până în septembrie inflația până în interiorul intervalului de țintire pe termen mediu, de 2,5±1 puncte procentuale, și să o mențină în intervalul țintit.

În scrisoarea de intenție, banca centrală explică scăderea cu 75 de puncte de bază a ratei de politică monetară din iulie și august, de la 5,25% la 4,5%, prin faptul că anticipa continuarea tendinței de scădere a inflației principale.

„Ca urmare a recentei reduceri a coridorului de rată a dobânzii în jurul ratei de politică, ratele dobânzii pentru facilitățile de credit și de depozit ale BNR se situează la 7,5 și, respectiv, 1,5 procente. Ancorarea anticipațiilor inflaționiste și contracararea fluxurilor internaționale de capital volatile continuă să impună o poziție prudentă de politică monetară susținută de implementarea consecventă a mixului de politici macroeconomice. Actuala poziție de politică monetară pare a fi în linii mari adecvată”, se mai spune în document.

Potrivit scrisorii de intenție convenite cu FMI, BNR anticipează o menținere a rezervelor minime obligatorii în lunile următoare.

Potrivit analiștilor financiari, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menținute la nivelul de 15% până la finalul anului 2013, iar până la sfârșitul anului următor ar putea coborî la 12%. Pentru pasivele în valută, rezervele minime obligatorii s-ar putea păstra la 20% atât în acest an, cât și anul viitor, dar sunt și analiști care consideră că acestea ar putea fi diminuate la 15% până la finalul lui 2014.

Comunicatul detaliat privind ședința CA pe probleme de politică monetară va fi transmis în cadrul unui briefing de presă la BNR, la ora 15.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia